Περίπου 245.000 Σύροι ζουν πολιορκημένοι στην ίδια τους τη χώρα και είναι αντιμέτωποι με εξαιρετικές δυσκολίες, μεταξύ αυτών και τη σημαντική έλλειψη τροφίμων, ανακοίνωσε σήμερα από το Κουβέιτ η Βάλερι Έιμος, συντονίστρια του ΟΗΕ για ανθρωπιστικά θέματα.
«Είμαι βαθιά προβληματισμένη από τις συνεχείς πληροφορίες που κάνουν λόγο για τον πληθυσμό ο οποίος είναι αντιμέτωπος με έλλειψη τροφίμων στις πολιορκημένες περιοχές, όπου ζουν περίπου 245.000 άνθρωποι», δήλωσε η Έιμος στη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης των δωρητών για τα θύματα του πολέμου στη Συρία.
«Τα παιδιά, οι γυναίκες και οι άνδρες βρίσκονται πολιορκημένοι, πεινασμένοι και άρρωστοι. Έχουν χάσει κάθε ελπίδα στην ικανότητα της διεθνούς κοινότητας να τους βοήθησε», πρόσθεσε.
«Η πολιορκία έχει γίνει όπλο πολέμου στη Συρία με χιλιάδες ανθρώπους αποκλεισμένους, χωρίς προμήθειες και ανίκανους να έχουν πρόσβαση σε στοιχειώδεις υπηρεσίες», κατήγγειλε η αξιωματούχος του ΟΗΕ.
Στόχος της διάσκεψης δωρητών είναι να συγκεντρωθούν 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια ώστε να προσφερθεί βοήθεια σε περίπου 13 εκατομμύρια Σύρους που έχουν πληγεί από τον εμφύλιο πόλεμο που διαρκεί σχεδόν τρία χρόνια.
Ομάδες εξεγερμένων εξακολουθούν να πολιορκούν τις πόλεις Νούμπουλ και Ζάχρα στην επαρχία του Χαλεπιού, ενώ οι κυβερνητικές δυνάμεις πολιορκούν την Νταράγια και τη Μουανταμίγια, κοντά στη Δαμασκό, το κέντρο της Χομς και τον καταυλισμό παλαιστίνων προσφύγων Γιαρμούκ, στη συριακή πρωτεύουσα, επεσήμανε η Έιμος.
«Σχεδόν κάθε Σύρος έχει επηρεαστεί από την κρίση, με μια πτώση 45% του ΑΕΠ και ένα νόμισμα που έχει χάσει το 80% της αξίας του», πρόσθεσε η ίδια.
Η αξιωματούχος του ΟΗΕ, που επισκέφθηκε τη Δαμασκό την προηγούμενη εβδομάδα, σημείωσε ότι οι καταστροφές στις υποδομές της Συρίας έχουν επηρεάσει τις βασικές υπηρεσίες στη χώρα, μεταξύ αυτών και τα αποθέματα νερού, που έχουν μειωθεί στο μισό.
Εξάλλου μια επιτροπή έρευνας του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στη Συρία διαπράττονται καθημερινά εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπενθύμισε η Έιμος.
«Όλες οι πλευρές που εμπλέκονται στη σύγκρουση έχουν δείξει πλήρη περιφρόνηση για τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», υπογράμμισε.
Στο μεταξύ, ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι κάλεσε τον ΟΗΕ να δημιουργήσει ασφαλείς καταυλισμούς προσφύγων στο συριακό έδαφος, προκειμένου να μειωθεί η πίεση στις γειτονικές χώρες που υποδέχονται τους Σύρους που φεύγουν για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις.
«Τρεις χιλιάδες σύροι πρόσφυγες εισέρχονται καθημερινά στον Λίβανο και ο αριθμός τους έχει φτάσει σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας», δήλωσε ο Μικάτι από το Κουβέιτ.
«Για να μειωθεί η πίεση στον Λίβανο και τις γειτονικές χώρες, καλώ τη διεθνή κοινότητα να εξετάσει σοβαρά τη δημιουργία ασφαλών καταυλισμών στο συριακό έδαφος, γεγονός που θα επιτρέψει να παραμείνουν οι Σύροι στη χώρα του», πρόσθεσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τις στατιστικές του ΟΗΕ, ο Λίβανος έχει δεχθεί τον μεγαλύτερο αριθμό σύρων προσφύγων (905.000), ενώ ακολουθούν η Ιορδανία (575.000), η Τουρκία (562.000), το Ιράκ (216.000) και η Αίγυπτος (145.000).