Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν χθες Πέμπτη πάνω από 2.400 επιπλέον θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, αριθμός ο οποίος αύξησε τον συνολικό απολογισμό σε πάνω από 75.500 νεκρούς, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.
Άλλοι 2.448 θάνατοι καταγράφηκαν ως τις 20:30 της Πέμπτης (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα Παρασκευή ώρα Ελλάδας) από την ίδια ώρα την προηγουμένη, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει και μεταφορτώνει στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει η σχολή ιατρικής της Βαλτιμόρης. Στις ΗΠΑ εξάλλου καταμετρώνται πλέον πάνω από 1,25 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης (+27.300 σε 24 ώρες). Περίπου 195.000 άνθρωποι έχουν θεραπευθεί.
Έχουν γίνει πάνω από 8,1 εκατομμύρια διαγνωστικά τεστ στη χώρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Οι ημερήσιοι απολογισμοί θανάτων δεν έχουν πέσει κάτω από το φράγμα των 1.000 από την 1η Απριλίου. Αφού κατέγραψαν πάνω από 3.100 νεκρούς σε 24 ώρες περί τα μέσα του προηγούμενου μήνα, οι ΗΠΑ παραμένουν σε ένα «πλατό», ένα πολύ υψηλό επίπεδο θανάτων εξαιτίας της επιδημίας, από το οποίο δυσκολεύονται να κατέβουν.
Μολονότι η επιδημία μοιάζει να επιβραδύνεται στη Νέα Υόρκη, επίκεντρο της κρίσης — πάνω από 20.000 πιθανούς και επιβεβαιωμένους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 θρηνεί η πολιτεία — εμφανίζονται άλλες εστίες, όπως η περιοχή της αμερικανικής πρωτεύουσας, της Ουάσινγκτον.
Μεξικό: 257 θάνατοι, 1.982 κρούσματα μόλυνσης
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 257 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και 1.982 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού να φθάνει έτσι τους 2.961 νεκρούς επί συνόλου 29.616 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης.
Στελέχη της μεξικανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης έχουν ωστόσο επισημάνει επανειλημμένα ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πιθανότατα πολλαπλάσιος των επιβεβαιωμένων.
Βραζιλία: 610 θάνατοι, 9.888 νέα κρούσματα μόλυνσης
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 610 θανάτους ασθενών που υπέκυψαν στην COVID-19 και 9.888 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Με τα νεότερα δεδομένα, ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού αυξήθηκε επισήμως σε 9.146 νεκρούς επί συνόλου 135.106 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης. Πρόκειται για τον πιο βαρύ απολογισμό μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών. Ειδικοί ωστόσο τονίζουν πως ο επίσημος απολογισμός είναι πολύ υποτιμημένος.
Μολαταύτα, η κυβέρνηση υπό τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου συνεχίζει να εναντιώνεται στα μέτρα περιορισμού που έχουν επιβάλει οι κυβερνήτες πρακτικά όλων των πολιτειών της χώρας για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας.
Ο υπουργός Οικονομίας Πάουλου Γκέτζις, την ώρα που η πανδημία πλησιάζει στην κορύφωσή της, προειδοποίησε χθες ότι μπορεί μέσα σε έναν μήνα να υπάρξει «κατάρρευση της οικονομίας», με ελλείψεις τροφίμων και κοινωνική «αποσύνθεση», εξαιτίας των μέτρων περιορισμού.
«Ο συναγερμός αυτός είναι σοβαρός», είπε ο υπουργός, δηλώνοντας πως ως τώρα «ο κόσμος έχει λεφτά στα χέρια» αλλά «τις επόμενες 30 ημέρες μπορεί να αρχίσουν να υπάρχουν ελλείψεις στα ράφια (των καταστημάτων), η παραγωγή να αποδιοργανωθεί», η χώρα να «εισέλθει» σε μια φάση «όχι μόνο κατάρρευσης της οικονομίας, αλλά κοινωνικής αποσύνθεσης».
Ο πρόεδρος Μπολσονάρου, παρών όταν εκφράστηκε ο Γκέτζις, θύμισε για νιοστή φορά πως εναντιώνεται στα μέτρα περιορισμού που επέβαλε η πλειονότητα των κυβερνητών, με τη σύμφωνη γνώμη του Ανώτατου Δικαστηρίου, για να σωθούν ζωές.
«Γνωρίζουμε το πρόβλημα του ιού και πρέπει να σώσουμε ζωές. Αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα που μας ανησυχεί ολοένα περισσότερο» και αυτό είναι «το ζήτημα της απασχόλησης» και «της οικονομίας», καθώς κάθε δραστηριότητα «έχει σταματήσει», είπε. «Η μάχη εναντίον του ιού δεν μπορεί να προκαλεί περισσότερες ζημιές από τον ίδιο τον ιό», επέμεινε ο αρχηγός του κράτους.
Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας υποβαθμίζει εξαρχής την υγειονομική απειλή, αναφερόμενος στην COVID-19 με τον όρο «γριπούλα».
Στις μεγάλες πόλεις, όπως το Σαν Πάουλου, το Ρίο, η Ρεσίφε, η Μανάους, οι μονάδες εντατικές θεραπείας έχουν πλέον φθάσει στα πρόθυρα του κορεσμού.
Η Βραζιλία, η οικονομία της οποίας δεν έχει ακόμη συνέλθει από την ιστορική ύφεση του 2015 και του 2016, κινδυνεύει να δει το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται κατά 5,3% φέτος εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με το ΔΝΤ.
Σουδάν: 52 νεκροί, 930 κρούσματα συνολικά
Το υπουργείο Υγείας του Σουδάν ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι εντοπίστηκαν κατά το προηγούμενο 24ωρο 78 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό, με το σύνολό τους να αυξάνεται έτσι σε 930.
«Καταγράφηκαν τρεις νέοι θάνατοι, αυξάνοντας τον απολογισμό των νεκρών (…) σε 52», σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου Υγείας.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 12 ασθενείς ανέρρωσαν. Το σύνολο των ανθρώπων που έχουν ιαθεί σε όλη τη χώρα αυξήθηκε έτσι στους 92.
Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί κρούσματα μόλυνσης στις 15 από τις 18 επαρχίες του Σουδάν, σύμφωνα με το υπουργείο.
Ο σουδανός υπουργός Υγείας Ακράμ Αλί Αλ Τουμ τόνισε στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του ότι τα μέτρα περιορισμού της κίνησης των πολιτών, που τυπικά θα αίρονταν αύριο Σάββατο, θα παραταθούν.
Τη 18η Απριλίου, επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα Χαρτούμ για να αποτραπεί η εξάπλωση του κορονοϊού.
Κίνα: Ένα κρούσμα μόλυνσης από τον κορονοϊό σε 24 ώρες
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ενημερώθηκε για μόλις ένα νέο κρούσμα μόλυνσης από τον κορονοϊό στην ηπειρωτική Κίνα ως τα μεσάνυχτα χθες Πέμπτη. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν υπήρξε κανένας νέος θάνατος ασθενούς.
Με βάση αυτή την ανακοίνωση, επισήμως ο απολογισμός των θυμάτων της COVID-19 στη χώρα όπου έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά ο νέος κορονοϊός στα τέλη του Δεκεμβρίου παρέμεινε αμετάβλητος στα 4.633, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ανήλθε σε 82.886.
Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας της Κίνας, το ένα κρούσμα που εντοπίστηκε οφειλόταν σε μετάδοση στην κοινότητα, στην επαρχία Τζιλίν.
Εντοπίστηκαν τρία ύποπτα κρούσματα στη Σαγκάη, τα οποία σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα ήταν όλα «εισαγόμενα», κατά την ορολογία των υγειονομικών αρχών στο Πεκίνο όταν αναφέρονται σε ταξιδιώτες που φθάνουν στην κινεζική επικράτεια από το εξωτερικό έχοντας μολυνθεί.