Στην ουρά στήθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι έξω από καταστήματα πώλησης αλκοόλ στο Νέα Δελχί, καθώς η πρωτεύουσα της Ινδίας άρχισε σταδιακά σήμερα να χαλαρώνει τα μέτρα, μετά από ένα lockdown 40 ημερών κατά του κορονοϊού.. Κάποια γραφεία επίσης ξεκίνησαν να λειτουργούν με λιγότερο προσωπικό.
Το lockdown χαλαρώνει σε ορισμένες περιοχές με λιγότερα κρούσματα, αν και θα παραμείνει σε ισχύ έως τις 17 Μαΐου, δήλωσε η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα. Τα μέτρα περιορισμού υιοθετήθηκαν στις 25 Μαρτίου και έχουν παραταθεί από τότε δύο φορές.
Πολλά κυβερνητικά αυτοκίνητα κυκλοφορούσαν σήμερα στις λεωφόρους του Δελχί, ενώ η αστυνομία στα σημεία ελέγχου κοιτούσε προσεκτικά τα αυτοκίνητα προκειμένου να διασφαλίσει ότι σε αυτά δεν επέβαιναν περισσότερα από δύο άτομα. Όλοι φορούσαν μάσκες αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Έως τις 9.30 π.μ. (τοπική ώρα), μία ουρά περισσότερων από 500 ανθρώπων είχε σχηματιστεί έξω από ένα κατάστημα πώλησης αλκοόλ στην περιοχή Καλιάν Πούρι, στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας, προτού το κατάστημα κλείσει και η αστυνομία χρησιμοποιήσει γκλομπ για να διαλύσει το πλήθος, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του Reuters.
Η αστυνομία ζήτησε από ορισμένα καταστήματα να κλείσουν, όπως επιτάσσει εντολή των φορολογικών αρχών, δήλωσε ο Ατζάι Κούμαρ, ένα αξιωματούχος της κυβέρνησης του Δελχί που είναι υπεύθυνος για τα καταστήματα πώλησης αλκοόλ. «Θέλουμε να κρατήσουμε τα καταστήματα ανοικτά», είπε ο Κούμαρ στο Ρόιτερς χωρίς να επεκταθεί.
Η χαλάρωση των μέτρων μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση επιπλέον κρουσμάτων στην Ινδία, η οποία έχει καταγράψει περισσότερα από 42.500 περιστατικά κορονοϊού και 1.300 θανάτους με σταθερή αύξηση.
Οι κυβερνήσεις ορισμένων κρατιδίων επιθυμούν την επανάληψη της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς τα έσοδα λιγοστεύουν και εκατοντάδες άνθρωποι προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα χωρίς εισόδημα.
«Πρέπει να ετοιμαστούμε να ζήσουμε μαζί με τον κορονοϊό, πρέπει να το συνηθίσουμε», δήλωσε ο επικεφαλής υπουργός του Νέου Δελχί Άρβιντ Κετζρίουαλ, σε συνέντευξη Τύπου χθες κατά την παρουσίαση των βημάτων για την απομόνωση 97 εστιών (hotspots) μόλυνσης την ώρα που ανοίγει η υπόλοιπη πόλη των 20 εκατομμυρίων κατοίκων.
Στο γειτονικό Πακιστάν, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων πλησίασε τα 20.000, με 462 θανάτους. Οι αρχές στη Σρι Λάνκα και στο Νεπάλ κατέγραψαν 718 και 75 κρούσματα αντίστοιχα.
Δείτε το βίντεο: