Οι βρετανικές αρχές πραγματοποίησαν σήμερα ελέγχους στα ιστορικά θέατρα του Γουέστ Εντ μετά την κατάρρευση της οροφής ενός από αυτά, το βράδυ της Πέμπτης, γεγονός που προκάλεσε πολλά ερωτηματικά για την ασφάλεια ορισμένων εκ των παλαιότερων και πολυτελέστερων αιθουσών του κόσμου.
Σχεδόν 90 άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 7 σοβαρά, όταν ένα τμήμα της γύψινης οροφής του θεάτρου Apollo έπεσε πάνω στους θεατές κατά τη διάρκεια της βραδινής παράστασης του έργου Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα.
Ορισμένοι από τους 720 θεατές περιέγραψαν τον πανικό και τις κραυγές αγωνίας που ακούστηκαν όταν σημειώθηκε το ατύχημα και την έξοδό τους από το θέατρο εν μέσω ενός πυκνού σύννεφου σκόνης. Το ατύχημα αυτό ήταν το χειρότερο που έχει σημειωθεί σε θέατρο του Λονδίνου εδώ και 40 χρόνια. Το 1973 είχε καταρρεύσει ένα τμήμα της στέγης του θεάτρου Shaftesbury το οποίο λειτουργούσε από το 1911.
Ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον είπε ότι οι έρευνες για να εξακριβωθούν τα αίτια του ατυχήματος στο Apollo συνεχίζονται. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Γουεστμίνστερ και η Θεατρική Εταιρεία του Λονδίνου (SOLT) τον διαβεβαίωσαν ότι έχουν διενεργηθεί έλεγχοι για την ασφάλεια στα περίπου 30 θέατρα του Γουέστ Εντ. Ωστόσο, για προληπτικούς λόγους, τα κτίρια ελέγχθηκαν εκ νέου.
Ορισμένα από τα θέατρα χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα, έχουν καθίσματα καλυμμένα με κόκκινο βελούδο, ταβάνια με γύψινα, περίτεχνα διακοσμητικά, τεράστιους πολυελαίους και βασιλικά θεωρεία.
Ένας εκπρόσωπος της SOLT είπε ότι οι ιδιοκτήτες των μεγάλων θεάτρων συναντήθηκαν σήμερα και επιβεβαίωσαν ότι έχουν γίνει επιθεωρήσεις ασφαλείας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τέτοιου είδους ατυχήματα είναι «εξαιρετικά σπάνια». «Θα συνεργαστούν πλήρως με τις αρχές ώστε να καθησυχάσουν το κοινό ότι τα θέατρά τους είναι ασφαλή», ανέφερε ο εκπρόσωπος στην ανακοίνωσή του.
Το Apollo, που βρίσκεται στη λεωφόρο Σάφτσμπερι, στην καρδιά του Γουέστ Έντ, θα παραμείνει κλειστό το Σαββατοκύριακο όμως τα υπόλοιπα θέατρα λειτουργούν κανονικά.
Το Γουέστ Εντ είναι μια από τις μεγαλύτερες και γνωστότερες θεατρικές συνοικίες στον κόσμο. Συναγωνίζεται επάξια το Μπρόντγουεϊ της Νέας Υόρκης και κάθε βράδυ ψυχαγωγεί περισσότερους από 32.000 ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους είναι τουρίστες. Σε ετήσια βάση οι θεατές φτάνουν τα 14 εκατομμύρια.
Η SOLT υπολογίζει ότι τα 52 μεγάλα θέατρα που υπάρχουν σε όλο το Λονδίνο και τα αμέτρητα μικρότερα δίνουν δουλειά σε 41.000 ανθρώπους και έχουν έσοδα ύψους 2 δισεκατομμυρίων λιρών ετησίως. Καθώς όμως πολλά από τα κτίρια είναι γερασμένα, η θεατρική βιομηχανία έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη να γίνουν επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό τους. Σύμφωνα με τον Άλιστερ Σμιθ, αρχισυντάκτη της εφημερίδας The Stage, υπήρξαν συζητήσεις για τη χρηματοδότηση της ανακαίνισής τους από την κυβέρνηση και οι δύο πλευρές είχαν φτάσει πολύ κοντά σε συμφωνία, όμως «μετά πήραμε τους Ολυμπιακούς (σ.σ. του 2012) και τα χρήματα πήγαν αλλού».
«Η θεατρική βιομηχανία συνειδητοποιεί την ανάγκη για κάποιου είδους κρατική χρηματοδότηση των θεάτρων, όχι απαραιτήτως για λόγους ασφαλείας αλλά για να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα ιστορικά κτίρια θα συνεχίσουν να υπάρχουν και τον επόμενο αιώνα», πρόσθεσε.