Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ χαιρέτισε σήμερα τη γαλλική επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία εκτιμώντας ότι επέτρεψε να αποτραπεί ένας εμφύλιος πόλεμος ή ακόμη και μια «γενοκτονία».
«Η γαλλική απάντηση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία επέτρεψε να αποφευχθεί η καταστροφή ενός εμφυλίου πολέμου, ή ακόμη ίσως και μιας γενοκτονίας», δήλωσε ο Βαν Ρόμπαϊ μετά το πέρας της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.
«Είναι η δεύτερη φορά σε διάστημα ενός χρόνου που η Γαλλία με θάρρος έλαβε μια πρωτοβουλία μπροστά σε μια σοβαρή κρίση», επισήμανε ο Βαν Ρόμπαϊ αναφερόμενος στη γαλλική επέμβαση στο Μαλί.
«Προφανώς» η ΕΕ υποστηρίζει την γαλλική στρατιωτική επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, διαβεβαίωσε ο ίδιος.
Εξάλλου οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα ανέφεραν σήμερα ότι αντιμετωπίζουν μια «πραγματική επιμελητειακή πρόκληση» καθώς τα βίαια επεισόδια εμποδίζουν το έργο τους την ώρα που οι ανάγκες παραμένουν σημαντικές.
«Τα κέντρα υγείας, τα νοσοκομεία εξακολουθούν να είναι στόχοι επιθέσεων από τις πολιτοφυλακές», δήλωσε ο Τάρικ Γιασάρεβιτς, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Γενικά, η «κατάσταση εξακολουθεί να είναι δύσκολη», καθώς οι συνεχιζόμενες ένοπλες συγκρούσεις «προκαλούν πρόβλημα στις μετακινήσεις των ομάδων μας που επισκέπτονται τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας».
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (PAM) Ελίζαμπεθ Μπιρς εκτίμησε ότι η κατάσταση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία αποτελεί μια «πραγματική επιμελητειακή πρόκληση» για τις οργανώσεις αρωγής.
«Οι επιχειρήσεις είναι επικίνδυνες για το προσωπικό σε κάποιες περιοχές», την ώρα που ο οργανισμός επεκτείνει σιγά-σιγά τις επιχειρήσεις του ώστε να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους το 2014, από 500.000 φέτος, αποκάλυψε.
Από την αρχή των συγκρούσεων στις 5 Δεκεμβρίου, το PAM έχει καταφέρει να διανείμει βοήθεια σε 166.000 ανθρώπους σε όλη την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
Στην Μπανγκουί, όπου σχεδόν 40.000 άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο κοντά στο αεροδρόμιο, το PAM δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει πρόσβαση από την Τετάρτη, οπότε η διανομή τροφίμων σε εκτοπισμένους ήταν μικρής διάρκειας εξαιτίας της άφιξης για μία ακόμη φορά «ανδρών οπλισμένων με ματσέτες», που «άρχισαν να λεηλατούν».
Η Unicef από την πλευρά της «εκφράζει φόβους για μια διατροφική κρίση», καθώς «η περίοδος του λιμού (η περίοδος μεταξύ δύο σοδειών) ξεκίνησε τον Ιανουάριο», σημείωσε ο Πάτρικ ΜαΚόρμικ εκπρόσωπος της οργάνωσης.
Οι συνθήκες ζωής των εκτοπισμένων στο Μπανγκουί είναι επισφαλείς, όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).
«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για την εντατικοποίηση των διακοινοτικών εντάσεων, ένα πρόσφατο φαινόμενο που ενίσχυσε την παρουσία ενόπλων ανδρών μεταξύ του πληθυσμού και το οποίο τροφοδοτεί το κλίμα φόβου που υπάρχει στη χώρα», τόνισε ο Γεώργιος Γεωργαντάς, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΕΕΣ την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
Από τις 5 Δεκεμβρίου σχεδόν 1.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις σφαγές που διέπραξαν μουσουλμανικές και χριστιανικές πολιτοφυλακές, σύμφωνα με τελευταίο απολογισμό της Διεθνούς Αμνηστίας.