Στην κανονικότητα προσπαθεί να επανέλθει μετά το βαρύ πλήγμα που δέχτηκε λόγω του κορονοϊού η Ιταλία. Από τις 4 Μαΐου θα επιτρέπονται μετακινήσεις εντός της ιταλικής επικράτειας για οικογενειακούς σκοπούς και από τις 18 Μαΐου αναμένεται να ανοίξουν τα καταστήματα. «Όχι στις επιπολαιότητες», λέει ο Τζουζέπε Κόντε όπως επισημαίνει σε σχετικό της ρεπορτάζ η Deutsche Welle.
Η Ιταλία θα μπει στην δεύτερη φάση της συνύπαρξης με τον ιό με πολύ προσεκτικά βήματα. Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ζήτησε από τους πολίτες πνεύμα συνεργασίας, και να μην κυριαρχήσει η κούραση και ο θυμός.
Από τις 4 Μαΐου θα μπορεί να μετακινείται κανείς μέσα στην περιφέρειά του και για να βλέπει τους συγγενείς του. Αλλά oι υπόλοιποι περιορισμοί παραμένουν, όπως και η υπεύθυνη δήλωση με τους ελέγχους τροχαίας και αστυνομίας. Παράλληλα θα ξαναλειτουργήσουν ο τομέας της μεταποίησης και των οικοδομών με αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας.
Μετά από μεγάλη συζήτηση και προβληματισμό, η κυβέρνηση Κόντε αποφάσισε να επιτρέψει τις κηδείες, σε στενό οικογενειακό κύκλο. Προς το παρόν, όμως, δεν θα ξαναρχίσουν οι λειτουργίες και οι γάμοι, με μεγάλη δυσαρέσκεια των καθολικών επισκόπων, oι οποίοι σε ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι « η άρνηση να ανοίξουν οι εκκλησίες δεν σέβεται την θεσμοθετημένη ελευθερία λατρείας».
Μέρος των σχολιαστών πάντως υπογραμμίζει ότι δεν είναι δίκαιο να επιτρέπονται επισκέψεις στους συγγενείς και όχι σε άτομα με τα οποία διατηρεί κανείς μόνιμο δεσμό.
Από τις 18 Μαΐου το άνοιγμα καταστημάτων
Από τις 18 Μαΐου θα ξανανοίξουν τα καταστήματα σε όλες τις ιταλικές πόλεις, τα μουσεία, οι εκθέσεις και οι ομαδικές προπονήσεις. Οι εμπορικές ενώσεις όμως ζητούν άμεση συνάντηση με την κυβέρνηση για να μπορέσει να επισπευσθεί η λειτουργία των καταστημάτων και να τους δοθεί επιπλέον οικονομική στήριξη. Και από τον αγροτικό τομέα απευθύνεται έκκληση για νέες έκτακτες βοήθειες διότι υπάρχουν και προβλήματα με την συγκομιδή.
Για να καθίσουν σε καφέ μπαρ και σε εστιατόρια, τέλος, οι Ιταλοί θα πρέπει να περιμένουν την 1η Ιουνίου. Ημέρα κατά την οποία, αν όλα πάνε καλά, θα λειτουργήσουν και πάλι τα κομμωτήρια και κουρεία. Αν όλα πάνε καλά. Διότι όπως ο Τζουζέπε Κόντε επανέλαβε με έμφαση «φτάνουν λίγες επιπόλαιες κινήσεις για να ξαναρχίσει να αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων».