Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει πλέον στοιχίσει τη ζωή σε 49.759 ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, καθώς το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκε ένας από τους βαρύτερους απολογισμούς θυμάτων μέσα σε μια μέρα, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκέντρωσε ως το βράδυ της Πέμπτης (τοπική ώρα) το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.
Ως χθες Πέμπτη στις 20:30 (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα ώρα Ελλάδας) από προχθές Τετάρτη την ίδια ώρα, καταγράφηκαν 3.176 θάνατοι στις ΗΠΑ, τη χώρα που θρηνεί μακράν τα περισσότερα θύματα της πανδημίας. Το ίδιο διάστημα, καταγράφηκαν 26.971 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό, με το σύνολό τους να αυξάνεται σε 866.646, σύμφωνα με την καταμέτρηση της σχολής ιατρικής της Βαλτιμόρης.
Παρότι έχουν γίνει σχεδόν 4,7 εκατ. εξετάσεις στη χώρα, ο αριθμός τους δεν θεωρείται επαρκής, καθώς εκφράζονται φόβοι πως ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος.
Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, στις ΗΠΑ είχαν καταγραφεί δύο πολύ βαρείς ημερήσιοι απολογισμοί (πάνω από 3.800 και πάνω από 4.500 νεκροί) αλλά αυτό οφειλόταν εν μέρει στο ότι προστέθηκαν στα θύματα εκατοντάδες θάνατοι που «πιθανόν συνδέονταν» με την COVID-19, αλλά δεν είχαν συμπεριληφθεί στα επίσημα δεδομένα ως τότε.
Εξαιρουμένων αυτών των δύο, ο απολογισμός της Πέμπτης είναι ο χειρότερος που έχει καταγραφεί σε οποιαδήποτε χώρα από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 190.000 ανθρώπους παγκοσμίως.
Ωστόσο παρά τα τρομακτικά αυτά δεδομένα, αρκετές πολιτείες, όπως το Τέξας, το Βερμόντ και η Τζόρτζια, αποφάσισαν να μπουν στον δρόμο της άρσης των μέτρων περιορισμού της ελευθερίας κίνησης, επιτρέποντας σε ορισμένους τομείς οικονομικής δραστηριότητας να ξαναρχίσουν να λειτουργούν.
Ξεπέρασαν τα 20.000 τα κρούσματα στο Περού- Τα μέτρα περιορισμού παρατείνονται
Ο πρόεδρος του Περού Μαρτίν Βισκάρα ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι παρατείνονται τα μέτρα περιορισμού της ελευθερίας κίνησης των 32 εκατομμυρίων πολιτών της χώρας ως τουλάχιστον τη 10η Μαΐου, ενώ εξήγγειλε τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας σε σχεδόν 7 εκατομμύρια οικογένειες, εν μέσω της επιτάχυνσης της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού.
Οι περουβιανές αρχές έκαναν λόγο χθες για 572 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 20.914 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Τα κρούσματα διπλασιάστηκαν μέσα σε 9 ημέρες, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώνει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
«Η καμπύλη βρίσκεται ακόμα σε άνοδο» και «αυτό μας υποχρεώνει να μη μειώσουμε το επίπεδο επαγρύπνησης», τηρώντας «υπεύθυνη» στάση, εξήγησε ο Βισκάρα. «Είναι προτιμότερο να παρατείνουμε την κατάσταση για δύο επιπλέον εβδομάδες (…) ως την Κυριακή 10η Μαΐου», συνέχισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μέσω βιντεοδιάσκεψης. «Βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη φάση» της πανδημίας, έκρινε ο αρχηγός του κράτους.
Μέτρα όπως ο υποχρεωτικός περιορισμός των πολιτών στα σπίτια τους και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 ως τις 04:00 τέθηκαν σε ισχύ σε όλη τη χώρα από τη 16η Μαρτίου.
Ο περουβιανός πρόεδρος πάντως προβλέπει ότι κάποιες δραστηριότητες θα μπορέσουν να επαναληφθούν από την 4η Μαΐου, όπως η λειτουργία εστιατορίων που παραδίδουν γεύματα κατ’ οίκον.
Ο Βισκάρα εξήγγειλε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα δώσει επίδομα 760 soles (ή περίπου 210 ευρώ) σε 6,8 εκατομμύρια οικογένειες που δεν έχουν πλέον εισόδημα εξαιτίας των μέτρων που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Ipsos, οι τέσσερις Περουβιανοί στις δέκα απώλεσαν τις πηγές εισοδημάτων τους εξαιτίας της παράλυσης της οικονομίας.
Η κρίση άφησε εκατομμύρια άνεργους, την ώρα που τα νοσοκομεία δυσκολεύονται ολοένα περισσότερο να αντιμετωπίσουν τον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων — πτώματα αφήνονται πλέον σε διαδρόμους, μάσκες μιας χρήσης ξαναχρησιμοποιούνται επανειλημμένα, ενώ καταγράφονται διαμαρτυρίες από πλευράς πολλών μελών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, που στηλιτεύουν το ότι ρισκάρουν τη ζωή τους δίνοντας μια μάχη χωρίς όπλα.
Το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι η κορύφωση της πανδημίας στη χώρα των Άνδεων θα καταγραφεί εντός ημερών, πιθανόν την επόμενη εβδομάδα.
Ξεπέρασαν τους 3.000 οι νεκροί στη Βραζιλία
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι στη χώρα καταγράφηκαν 407 νέοι θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, αριθμός χωρίς προηγούμενο, γεγονός που αύξησε το σύνολο των θυμάτων στη χώρα σε 3.313.
Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί οδεύει να ξεπεράσει το φράγμα των 50.000, καθώς τα κρούσματα έφθασαν χθες τα 49.492, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα του υπουργείου Υγείας.
Οι καμπύλες των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 και των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 συνεχίζουν να βρίσκονται σε άνοδο στη χώρα όπου ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου εκφράζει καθημερινά την ανυπομονησία του να αρθούν τα μέτρα περιορισμού που έχουν επιβληθεί από τις αρχές των πολιτειών.
Ο νέος υπουργός Υγείας Νέλσον Τάιχ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του την Παρασκευή, μετά την πολύ αμφιλεγόμενη αποπομπή του προκατόχου του, έκρινε πως θα ήταν πρόωρο να γίνει λόγος για κλιμάκωση της πανδημίας, επισημαίνοντας πως η αύξηση των θυμάτων και των κρουσμάτων πιθανόν οφείλεται στην αύξηση των διαγνωστικών εξετάσεων που γίνονται.
Την Τετάρτη ο Τάιχ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση της μεγαλύτερης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής εργάζεται πάνω σε ένα σχέδιο για την επανέναρξη της δραστηριότητας, κατά τις επιθυμίες του προέδρου. Ο Μπολσονάρου εναντιώνεται εξαρχής στα μέτρα περιορισμού, που θεωρεί ότι πλήττουν την οικονομία, έχει μάλιστα συμμετάσχει σε διαδηλώσεις εναντίον τους.
Στο Σαν Πάουλου, την πολιτεία που έχει υποστεί το πιο βαρύ πλήγμα, με περίπου το ένα τρίτο των κρουσμάτων, προβλέπεται σταδιακή και κατά τομέα επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας από την 11η Μαΐου.
Στις πολιτείες Ρίο ντε Ζανέιρο και Μίνας Ζεράις (νοτιοανατολικά) οι αρχές ετοιμάζονται επίσης να άρουν τα μέτρα. Στο ομοσπονδιακό διαμέρισμα, στην Μπραζίλια, όπως και στην πολιτεία Σάντα Καταρίνα (νότια), ορισμένες δραστηριότητες ήδη ξανάρχισαν.
Τα κρούσματα διπλασιάστηκαν στον Ισημερινό, ξεπερνούν πλέον τα 22.000
Ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό διπλασιάστηκε στον Ισημερινό, ανέρχεται σε τουλάχιστον 22.160 επιβεβαιωμένα, καθώς έγιναν γνωστά με καθυστέρηση τα αποτελέσματα χιλιάδων εξετάσεων που δεν υπήρχε δυνατότητα να αναλυθούν ως εδώ, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ο υπουργός Υγείας της χώρας Χουάν Κάρλος Σεβάγιος.
«Το σύνολο, για να γίνει σαφής ο αριθμός, είναι 22.160 επιβεβαιωμένα κρούσματα», ξεκαθάρισε ο υπουργός στη δημόσια τηλεόραση.
Ως λίγο νωρίτερα χθες, η κυβέρνηση του Ισημερινού έκανε λόγο για 11.183 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 560 θανάτους από την COVID-19 από την 29η Φεβρουαρίου. Έχει εξάλλου κάνει λόγο για ακόμη 1.028 θανάτους που πιθανόν οφείλονταν στην ασθένεια που προκαλεί ο κορονοϊός, χωρίς όμως να έχει επιβεβαιωθεί αυτό.
Με τον νεότερο απολογισμό, ο Ισημερινός, συγκριτικά μικρή χώρα της Λατινικής Αμερικής με 17,5 εκατομμύρια κατοίκους, γίνεται ξανά η χώρα με τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων μόλυνσης σε όλη την περιφέρεια μετά τη Βραζιλία, όπου επισήμως γίνεται λόγος για σχεδόν 45.800 κρούσματα, αλλά επί συνόλου πληθυσμού 210 εκατομμυρίων κατοίκων.
«Δεν υπάρχει νέα έξαρση (της επιδημίας). Απλώς βγήκαν τα αποτελέσματα τεστ που περιμέναμε», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος δεν διευκρίνισε αν αναθεωρήθηκε επίσης προς τα πάνω ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας.
Ο Σεβάγιος εξήγησε ότι με τη συμβολή ιδιωτικών εργαστηρίων και δημόσιων θεσμών που πάντως δεν ανήκουν στο υπουργείο Υγείας κατέστη δυνατό να αναλυθούν περίπου 23.800 εξετάσεις, οι οποίες προστέθηκαν στις 23.400 που είχαν ήδη ολοκληρωθεί. Απέφυγε να πει πόσες ακόμη μένουν να αναλυθούν.
Μόλις 6 νέα κρούσματα στην Κίνα το τελευταίο 24ωρο
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Πέμπτη κατέγραψε 6 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό στην ηπειρωτική Κίνα, έναντι 10 την προηγουμένη, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 να ανέρχεται πλέον σε 82.804.
Τα δύο από τα νέα κρούσματα ήταν του είδους που το Πεκίνο αποκαλεί εισαγόμενα, εντοπίστηκαν δηλαδή μεταξύ ταξιδιωτών που έφθασαν στην Κίνα έχοντας μολυνθεί στο εξωτερικό. Ο αριθμός αυτού του είδους των κρουσμάτων ανερχόταν σε έξι την προηγουμένη.
Ο αριθμός των νέων περιπτώσεων ασυμπτωματικών φορέων του ιού που εντοπίστηκαν αυξήθηκε σε 34, από 27 την προηγουμένη.
Ο απολογισμός των θανάτων εξαιτίας της ασθένειας COVID-19, που προκαλεί ο κορονοϊός, παρέμεινε αμετάβλητος στους 4.632, πάντα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιεί η Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας της Κίνας.
Άλλοι 50 άνθρωποι βγήκαν από νοσοκομεία το προηγούμενο 24ωρο. Ο αριθμός των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση μειώθηκε κατά έξι, στους 57. Συνολικά, στα νοσοκομεία ακόμα νοσηλεύονται 915 άνθρωποι, ενώ 77.257 έχουν ιαθεί.
Τουλάχιστον 90 κρούσματα στο ιταλικό κρουαζιερόπλοιο στην Ιαπωνία
Άλλα περίπου σαράντα μέλη του πληρώματος του ιταλικού κρουαζιερόπλοιου Costa Atlantica, που βρίσκεται σε ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στο Ναγκασάκι, στη νοτιοδυτική Ιαπωνία, επιβεβαιώθηκε πως προσβλήθηκαν από νέο κορονοϊό, μετέδωσε σήμερα το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK, με το σύνολο των κρουσμάτων να φθάνει σχεδόν τα ενενήντα.
Το σκάφος αποφασίστηκε να καταπλεύσει στο Ναγκασάκι στα τέλη του Φεβρουαρίου, καθώς η πανδημία ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του για επισκευές στην Κίνα.
Ιάπωνες αξιωματούχοι ευελπιστούν ότι πολύ σύντομα θα έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικές εξετάσεις όλα τα μέλη του πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου (είναι 623 συνολικά).