Το Τουρκμενιστάν, μία από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο που έχει δηλώσει μηδενικά κρούσματα του νέου κορονοϊού, επέμεινε σήμερα ότι τα επίσημα στοιχεία του είναι αληθή και δεν κρύβει τίποτε.
«Αν υπήρχε έστω και ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού, θα είχαμε ενημερώσει αμέσως… οι υποχρεώσεις μας ευθυγραμμίζονται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εξωτερικών Ρασίντ Μερεντόφ.
«Δεν κρύβουμε τίποτε», πρόσθεσε, μιλώντας μαζί με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών.
Ο υπουργός Υγείας Νουρμουχαμέντ Αμανεπεσόφ τόνισε παράλληλα πως η κεντροασιατική χώρα διαθέτει 30.000 διαγνωστικά κιτς και έχει παραγγείλει 40.000 ακόμη από την Ρωσία, την Τουρκία και την Γερμανία.
Όπως είπε 151 άνθρωποι παραμένουν σε ζώνες καραντίνας, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Τουρκμένοι υπήκοοι που εργάζονται ως οδηγοί φορτηγών μεγάλων αποστάσεων και ως μέλη πληρώματος πλοίων.
Ο υπουργός συμπλήρωσε πως η χώρα έχει ξανανοίξει τα περισσότερα από τα σημεία διέλευσης των συνόρων της και ετοιμάζεται να ανοίξει εκ νέου και τα υπόλοιπα, στα σύνορα της με το Ιράν, μετά την αναστολή όλων των εμπορευματικών μεταφορών στα τέλη του περασμένου μήνα.
Βοσνία: Αντισυνταγματική η καραντίνα για ηλικιωμένους και παιδιά
Το ανώτατο δικαστήριο της Βοσνίας έκρινε σήμερα αντισυνταγματικό το μέτρο με βάση το οποίο τέθηκαν σε καραντίνα οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών και οι νέοι κάτω των 18 προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού.
Εξετάζοντας την προσφυγή μιας ομάδας πολιτών, το Συνταγματικό Δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι καταπατήθηκε το δικαίωμά τους στην ελεύθερη μετακίνηση που προστατεύεται και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Θεμελιωδών Ελευθεριών. Κατά συνέπεια, διέταξε την κυβέρνηση της αυτόνομης Βοσνιοκροατικής Ομοσπονδίας και την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, η οποία εφάρμοσε το μέτρο από τα τέλη Μαρτίου, να συμμορφωθούν με την απόφαση μέσα σε διάστημα πέντε ημερών. Ωστόσο, θα διατηρηθούν τα μέτρα που στοχεύουν στον περιορισμό των κοινωνικών επαφών αλλά και άλλα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί.
Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Φαχρουντίν Σόλακ είπε ότι θα σεβαστεί την απόφαση του δικαστηρίου, η οποία είναι οριστική και δεσμευτική.
Και οι δύο αυτόνομες οντότητες της Βοσνίας, η Ομοσπονδία και η Σερβική Δημοκρατία, απαγόρευσαν στους ηλικιωμένους και τα παιδιά να βγαίνουν από τα σπίτια τους, ενώ επέβαλαν και απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες. Το μέτρο αυτό έχει παραταθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου. Η προσφυγή για την ακύρωσή του ωστόσο αφορούσε μόνο την Ομοσπονδία.
Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 1.368 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού και 53 νεκροί. Όπως και σε άλλες χώρες, τα μέτρα παραμονής στο σπίτι έχουν πλήξει τις επιχειρήσεις και την αγορά εργασίας.