Το υπουργείο Υγείας της Αϊτής ανακοίνωσε χθες Κυριακή τον πρώτο θάνατο στη φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.
Το θύμα, 55 ετών, ήταν διαβητικός και υπερτασικός, διευκρίνισε το υπουργείο. Ήταν ανάμεσα στα 21 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης που καταγράφονταν μέχρι χθες στο κράτος της Καραϊβικής.
Σε αυτή τη νεαρή, από δημογραφική άποψη, χώρα, πάνω από τους μισούς ασθενείς που έχουν εντοπιστεί είναι κάτω των 45 ετών, κατά τα δεδομένα που είχε δημοσιοποιήσει μέχρι το Σάββατο το υπουργείο Υγείας.
Ωστόσο, στην Αϊτή δεν έχουν γίνει παρά 218 τεστ αφότου επιβεβαιώθηκαν τα δύο πρώτα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην επικράτειά της, τη 19η Μαρτίου.
Η αδράνεια των υγειονομικών αρχών και η παντελής έλλειψη ενημέρωσης για τον τρόπο εξάπλωσης της ασθένειας ωθούν την ιατρική κοινότητα της Αϊτής να επικρίνει την κυβέρνηση για τον τρόπο που διαχειρίζεται αυτή την υγειονομική κρίση.
Αφότου ανακοίνωσε ότι εντόπισε τα δύο πρώτα κρούσματα, η κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Ζοβενέλ Μοΐζ κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, διέταξε να κλείσουν τα σχολεία, τα εργοστάσια και οι χώροι λατρείας, απαγόρευσε την είσοδο αλλοδαπών στη χώρα, επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας και συναθροίσεων άνω των 10 προσώπων.
Όμως οι δρόμοι συνεχίζουν να είναι γεμάτοι στη χώρα, όπου ο μισός πληθυσμός και πλέον ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, είναι αναγκασμένος να βγαίνει καθημερινά για να εργαστεί — συχνά στην παραοικονομία — ώστε να εξασφαλίζει τα προς το ζην, αγνοεί τις συστάσεις να μείνει σπίτι και να εφαρμόζει τη λεγόμενη κοινωνική αποστασιοποίηση, ή να πλένει συχνά τα χέρια του: μεγάλο μέρος των κατοικιών δεν διαθέτει τρεχούμενο νερό, ούτε αποχέτευση. Πολλοί στην Αϊτή εξάλλου δεν έχουν πρόσβαση σε πηγές ειδήσεων.
Το γεγονός ότι το Πορτ-ο-Πρενς, η πολυπληθέστερη πρωτεύουσα μεταξύ αυτών των χωρών της Καραϊβικής (3 εκατομμύρια κάτοικοι), είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη, κάνει ακόμη δυσκολότερη την εφαρμογή οποιασδήποτε κοινωνικής αποστασιοποίησης.