Το ενδεχόμενο δηλητηρίασης του Γιάσερ Αραφάτ αποκλείουν οι εμπειρογνώμονες στη Γαλλία, όπως υποστηρίζει πηγή που μίλησε για το θέμα στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η γαλλική δικαιοσύνη είχε αναθέσει σε ερευνητές να ερευνήσουν τις συνθήκες θανάτου του παλαιστίνιου ηγέτη, ο οποίος απεβίωσε στη Γαλλία, το 2004.
«Η έκθεση αυτή αποκλείει την υπόθεση της δηλητηρίασης και προκρίνει εκείνην του θανάτου από φυσικά αίτια», υποστήριξε η πηγή. Σύμφωνα με το ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, οι αναλύσεις που έγιναν έδειξαν ότι ο Αραφάτ «πέθανε από γηρατειά μετά από μια μόλυνση» και όχι από ραδιενεργό πολώνιο.
Η εισαγγελία της Ναντέρ και ο Πιερ Ολιβιέ Σιρ, σύμβουλος της Σούχα Αραφάτ, της χήρας του παλαιστίνιου ηγέτη, απέφυγαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο.
Τον Ιούλιο του 2012 η Σούχα Αραφάτ κατέθεσε μήνυση κατ’ αγνώστων για τη δολοφονία του Αραφάτ αφού εντοπίστηκε ραδιενεργό πολώνιο σε προσωπικά αντικείμενα του συζύγου της. Με αφορμή αυτήν την αποκάλυψη διατάχθηκε η εκταφή της σορού του Αραφάτ, κάτι που έγινε το Νοέμβριο του ίδιου έτους.
Περίπου 60 δείγματα δόθηκαν για ανάλυση σε τρεις διαφορετικές ομάδες ερευνητών, μία ελβετική, μία γαλλική και μία ρωσική. Η καθεμία εργάστηκε αυτόνομα, χωρίς να έρθει σε επαφή με τις υπόλοιπες.
Οι εμπειρογνώμονες ωστόσο φαίνεται ότι καταλήγουν σε αντικρουόμενα συμπεράσματα. Σε αντίθεση με τους Γάλλους, οι Ελβετοί ανέφεραν στις αρχές Νοεμβρίου ότι προκρίνουν την υπόθεση της δηλητηρίασης αφού εντόπισαν ποσότητες του ραδιενεργού πολωνίου-210 20 φορές υψηλότερες από το συνηθισμένο. Δεν ήταν όμως κατηγορηματικοί στο ότι η ουσία αυτή προκάλεσε το θάνατο του Αραφάτ.
Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Ουάσελ Άμπου Γιούσεφ έχει ζητήσει τη συγκρότηση μιας «διεθνούς ερευνητικής επιτροπής για τη δολοφονία του προέδρου Αραφάτ».
Το Ισραήλ αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμιξή του στο θάνατο του Αραφάτ ο οποίος πέθανε σε ηλικία 75 ετών, στις 11 Νοεμβρίου 2004.