Πρωτόγνωρες εικόνες ζει το μεγάλο υπαίθριο παζάρι του Καΐρου, καθώς οι αρχές αποφάσισαν και -το κυριότερο- εφάρμοσαν στο ακέραιο την εκκένωση από χιλιάδες μικροπωλητές μίας μεγάλης περιοχής στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού.
Όποιος πλέον περνάει πάνω από την μεγάλη γέφυρα της 6ης Οκτωβρίου στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, σε μία περιοχή που εκτείνεται από την πλατεία της Άταμπα μέχρι το Μούσκι, από την οποία έβλεπε κανείς πάντοτε, πρωί – βράδυ, ένα απέραντο πλήθος κόσμου να ψωνίζει από τους πάγκους κάθε λογής εμπορεύματα (κυρίως ρούχα και είδη για το σπίτι), τώρα αντικρύζει μόνον τους πάγκους καλυμμένους με πλαστικά, με τους πωλητές να περιμένουν να ξαναδιαλαλήσουν την πραμάτεια τους μετά την 1η Απριλίου τουλάχιστον, καθώς μέχρι τότε ισχύει απαγόρευση, η οποία δεν αποκλείεται να παραταθεί, αν βεβαίως το απαιτήσουν οι συνθήκες.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, γενικότερα στο άλλοτε πολύβουο Κάιρο έχει περιοριστεί σημαντικά η κυκλοφορία τις τελευταίες ημέρες, καθώς η κυβέρνηση έχει κλείσει όλα τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και τα αθλητικά κέντρα, έχει μειώσει δραστικά τους υπαλλήλους που πηγαίνουν στη δουλειά τους, ενώ και τα εστιατόρια και τα καφέ κλείνουν κάθε βράδυ από τις 7 για να μπορούν να ξανανοίξουν το πρωί στις 6.
Ο Πρόεδρος Αλ Σίσι ανέθεσε στην κυβέρνηση να λάβει πρόσθετα προληπτικά μέτρα για τον κορονοϊό
Την εντολή για τη λήψη νέων πρόσθετων προληπτικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού έδωσε στο Υπουργικό Συμβούλιο της χώρας ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, όπως ο ίδιος δήλωσε στο λογαριασμό του στο Twitter.
Ο Αιγύπτιος ηγέτης τόνισε ότι έχει την πεποίθηση ότι ο αιγυπτιακός λαός θα ανταποκριθεί και σε αυτά τα τυχόν επιπρόσθετα μέτρα έτσι ώστε να διατηρηθούν η ασφάλεια της χώρας και η υγεία των πολιτών, χωρίς να επηρεαστούν οι απαραίτητες καθημερινές ανάγκες του κόσμου.
Μέχρι τώρα η Αίγυπτος εφαρμόζει όλο και πιο αυστηρά μέτρα για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της διεθνούς εναέριας κυκλοφορίας, της μείωσης του αριθμού των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα που εργάζονται σε κρατικούς θεσμούς, του κλεισίματος των σχολείων, των πανεπιστημίων, των τζαμιών, των εκκλησιών και των αθλητικών κέντρων, καθώς και των εστιατορίων και των καφενείων τα βράδια.
Η Αίγυπτος έχει μέχρι στιγμής καταγράψει 19 θανάτους και συνολικά 366 κρούσματα από τον κορονοϊό, ο οποίος έχει ήδη διασπαρεί σχεδόν σε όλη τη χώρα, τουλάχιστον στις 24 από τις 27 περιφέρειές της.
Απαγόρευση κυκλοφορίας τα βράδια
Λίγο αργότερα ανακοινώθηκε η επιβολή μερικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας από αύριο και για δύο εβδομάδες, από τις 7 μ.μ. έως τις 6 π.μ., σε όλη την επικράτειά της για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε ο Αιγύπτιος Πρωθυπουργός Μουστάφα Μαντμπούλι.
Στη διάρκεια αυτών των ένδεκα νυκτερινών ωρών θα απαγορεύονται αυστηρά όλες οι μετακινήσεις των δημόσιων και ιδιωτικών μέσων μεταφοράς.
Οι παραβάτες θα υπόκεινται σε κυρώσεις που θα ξεκινάνε από πρόστιμο 4.000 αιγυπτιακών λιρών (περίπου 222 ευρώ) και θα φτάνουν μέχρι ποινές φυλάκισης.
Επίσης στο πλαίσιο των νέων αυστηρότερων προληπτικών μέτρων της κυβέρνησης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού περιλαμβάνεται το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων και των εμπορικών κέντρων (malls) τις δύο τελευταίες ημέρες της εβδομάδας. Τις καθημερινές, τα εν λόγω καταστήματα θα κλείνουν από τις 5 το απόγευμα.
Από το μέτρο εξαιρούνται μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία και τα αρτοποιεία.
Παράλληλα όλες οι κυβερνητικές υπηρεσίες περιορίζουν δραστικά τη λειτουργία τους, εκτός από αυτές που αφορούν την υγεία των πολιτών.
Κλειστά τα αεροδρόμια μέχρι τις 15 Απριλίου
Παρατείνεται το κλείσιμο των αιγυπτιακών αεροδρομίων για τις διεθνείς πτήσεις, μέχρι τις 15 Απριλίου, για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα.
Την απόφαση ανακοίνωσε ο υπουργός Ενημέρωσης της Αιγύπτου, Οσάμα Χαϊκάλ.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι πτήσεις του εθνικού αερομεταφορέα της Αιγύπτου στο εσωτερικό της χώρας.
Το Ελ Άζχαρ, ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα του μουσουλμανικού κόσμου, προέτρεψε σήμερα από το Κάιρο τους μουσουλμάνους με μία νέα «φάτουα» (σ.σ.: γνωμοδότηση του μουφτή), να παραμείνουν στο σπίτι τους, για να συμβάλουν και εκείνοι μέσα από την προσωπική ή οικογενειακή τους ευθύνη στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα.
Στην εν λόγω φάτουα, το Ελ Άζχαρ τόνισε τις συνέπειες της μη τήρησης των αποφάσεων και οδηγιών του κράτους για να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της COVID-19.