Στους 186 ανέρχονται οι θάνατοι από τον νέο κορονοϊό μέσα σε διάστημα 24 ωρών στη Γαλλία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 860, κάτι που συνιστά αύξηση περίπου 28%.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν πρόσθεσε ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανήλθε στα 19.856, δηλαδή αυξήθηκε κατά 20% μέσα σε μία ημέρα.
Σύμφωνα με τον Βεράν, 2.082 άνθρωποι νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση και χρειάζονται μηχανική υποστήριξη την ώρα που η Γαλλία μπαίνει στη δεύτερη εβδομάδα αποκλεισμού της.
Σερβία: Τρίτος νεκρός από τον κορονοϊό
Στην Σερβία καταγράφηκε ακόμη ένας θάνατος από τον κορονοϊό. Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατέληξε σήμερα το μεσημέρι μία γυναίκα 60 ετών που νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο του Βελιγραδίου. Στην συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν και οι εμπειρογνώμονες από την Κίνα που έφτασαν στην Σερβία για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανέφερε ότι η Επιτροπή για την Δημόσια Υγεία αποδέχθηκε την σύσταση των Κινέζων να ακολουθηθεί επιθετική τακτική για την καταπολέμηση του ιού. Ανακοίνωσε ότι σε 48 ώρες θα αρχίσουν να γίνονται μαζικά στον πληθυσμό τεστ για τον κορονοϊό ώστε να καταγραφούν όλοι όσοι νοσούν και να απομονωθούν στα νοσοκομεία.
Όπως εξήγησε ο Βούτσιτς οι Κινέζοι εμπειρογνώμονες θεωρούν λανθασμένη την τακτική που ακολουθείται στην Ευρώπη, δηλαδή, οι υγειονομικές αρχές να αμύνονται από τον ιό και όχι να αντεπιτίθενται. Το κινέζικο μοντέλο θα εφαρμοστεί επίσης και για την αντιμετώπιση των ασθενών ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση στα νοσοκομεία με δεδομένο ότι με τα μαζικά τεστ θα αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών.
Συγκεκριμένα – όπως ανέφερε – θα εφαρμοστούν τρία επίπεδα νοσηλείας. Οι βαριά ασθενείς που χρειάζεται να μπουν στην εντατική θα νοσηλεύονται σε τέσσερα νοσοκομεία στην Σερβία που θα ασχολούνται αποκλειστικά με τον κορονοϊό.
Οι ασθενείς που θα παρουσιάζουν σταθερή κατάσταση θα νοσηλεύονται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας σε ειδικούς θαλάμους. Όλοι οι υπόλοιποι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον ιό Covid-19 αλλά είναι ασυμπτωματικοί θα νοσηλεύονται στο χώρο της Διεθνούς έκθεσης Βελιγραδίου όπου ο στρατός θα τοποθετήσει 3000 κλίνες όπως επίσης και στις φοιτητικές εστίες.
Ανάλογοι χώροι για την νοσηλεία ασυμπτωματικών θα διαμορφωθούν κατάλληλα σε ολόκληρη τη χώρα, ανέφερε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Ο πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε επίσης ότι οι Κινέζοι γιατροί που βρίσκονται στη Σερβία έκαναν και συστάσεις για τα φαρμακευτικά κοκτέιλ που πρέπει να χρησιμοποιούνται και που αποδείχθηκαν αποτελεσματικά στην Κίνα.
Πούτιν: Η κατάσταση δεν είναι όπως σε άλλες χώρες
Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν ανακοίνωσε σήμερα ότι ο αριθμός των κρουσμάτων από τον κορονοϊό ανήλθε σ’ ένα εικοσιτετράωρο στα 438 άτομα, δηλώνοντας ότι «στη Ρωσία η κατάσταση δεν εξελίσσεται με τέτοια οξύτητα όσο σε άλλες χώρες, ιδιαίτερα σε ευρωπαϊκές χώρες».
Ο Ρώσος πρωθυπουργός είπε επίσης ότι μέσα στο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 71 νέα κρούσματα, ενώ 17 άτομα ανάρρωσαν.
Ο Μιχαήλ Μισούστιν είπε ωστόσο ότι η κατάσταση σε όλο τον κόσμο παραμένει δύσκολη, ενώ η κυβέρνηση του ενημερώνεται διαρκώς για την κατάσταση στην Ρωσία από τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες και από τις περιφέρειες. Αναφερόμενος στα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, είπε ότι τα μέτρα αυτά έδωσαν τη δυνατότητα στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να προετοιμασθεί καλύτερα στην περίπτωση που ο ιός αρχίσει να εξαπλώνεται με ταχύτερους ρυθμούς.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός είπε ότι έδωσε εντολή στην Επιθεώρηση Υγείας από αύριο 24 Μαρτίου να ενημερώνει συστηματικά την κυβέρνηση για την ετοιμότητα των ιατρικών ιδρυμάτων κατά τόπους και την περίθαλψη που παρέχεται στου νοσήσαντες, ενώ ζήτησε από τις 27 Μαρτίου να τον ενημερώνουν προσωπικά για την κατάσταση που επικρατεί σε όλες τις περιοχές της χώρας, για τον αριθμό των θαλάμων αρνητικής πίεσης, για τις ανάγκες σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και για τις ανάγκες σε ιατρικό εξοπλισμό σε κάθε περιοχή.
Ο Μιχαήλ Μισούστιν επεσήμανε ότι πρέπει να ληφθούν ιδιαίτερα μέτρα προστασίας για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ώστε όπως είπε «ούτε ένα μέλος του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού να μην γίνει πηγή της λοίμωξης καθώς οι άνθρωποι αυτοί βοηθώντας κινδυνεύουν περισσότερο από όλους».
Τέλος ο Ρώσος πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση διέθεσε περισσότερα από 23 δισεκατομμύρια ρούβλια για αγορά ιατρικού εξοπλισμού και φαρμακευτικών ειδών, ενώ στηρίζει τις επιχειρήσεις που παράγουν τέτοιο εξοπλισμό.