Ο κορονοϊός έχει επιβάλει νέα ήθη στην καθημερινότητά μας και την επαγγελματική μας δραστηριότητα. Καθώς πρέπει να αποφεύγουμε τις στενές επαφές, σε πολλές περιπτώσεις – όπως η εκπαίδευση και οι διασκέψεις – η επικοινωνία γίνεται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου.
Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες κάποιος μπορεί να περιέλθει σε αμηχανία αν είναι απρόσεκτος.
Πρώτος κανόνας λοιπόν μίας τηλεδιάσκεψης είναι: βεβαιωθείτε για το τι γίνεται από πίσω σας.
Όπως αναφέρει η New York Post, ένας καθηγητής στο πανεπιστήμιο Fordham έκανε λίγο «μπανιστήρι» την περασμένη βδομάδα κατά τη διάρκεια της πρώτης online διδασκαλίας.
Τα μαλλιά μιας φοιτήτριας ήταν ανάκατα και είχε ένα περίεργο, χορτάτο βλέμμα στα μάτια της, και ενώ η τάξη προετοιμαζόταν για μια τηλεδιάσκεψη, ο καθηγητής αμέσως κατάλαβε τι συνέβαινε.
«Μπορούσα να δω έναν γυμνό άνδρα να σηκώνεται από τον καναπέ στο σαλόνι και ήταν ξεκάθαρο στο πρόσωπό της ότι είχε περάσει μια πολύ ωραία νύχτα» είπε ο καθηγητής, μετά την εξ αποστάσεως διδασκαλία σε 90 φοιτητές. «Όταν τον είδα, αμέσως σταμάτησα το βίντεο και κοίταξα αλλού».
Με την πανδημία να έχει αναγκάσει φοιτητές και εργαζόμενους να ενεργοποιήσουν τις κάμερες στους υπολογιστές τους, πολλοί παλεύουν με την τεχνολογία και πρέπει να προσαρμόσουν την καθημερινότητά τους, καθώς ο φακός εκθέτει λεπτομέρειες της προσωπικής τους ζωής.
Για παράδειγμα μία διευθύντρια marketing στο Μανχάταν κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με δυο συναδέλφους της την περασμένη βδομάδα, συνειδητοποίησε ότι είχε ξεχάσει να φροντίσει κάποια βασικά πράγματα.
«Θεέ μου, δεν έχω χτενιστεί σήμερα και δεν έχω βάλει μέικ απ» είπε.
Επιπλέον, εκείνη και ο φίλος της είχαν νοικιάσει ένα μικροσκοπικό δωμάτιο σε ξενοδοχείο για να τεθούν σε καραντίνα, και ο άνδρας βρισκόταν στην τουαλέτα βγάζοντας «σχετικούς ήχους» κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης.
«Ντράπηκα τόσο πολύ που αμέσως έκλεισα τον ήχο» δήλωσε.
Σε άλλες περιπτώσεις κάποιοι έπρεπε να δείχνουν ευαισθησία σε συναδέλφους τους σε μέρη του κόσμου, όπου ο κορονοϊός έχει ολέθριες συνέπειες.
Την πρώτη φορά που ο σύμβουλος επενδύσεων Gabriel Altbach χρησιμοποίησε το σύστημα τηλεδιάσκεψης την περασμένη βδομάδα, η διαδικτυακή ομάδα του που αποτελούνταν από 25 άτομα ανά τον κόσμο ξεκίνησαν τη διάσκεψη ανταλλάσσοντας εμπειρίες από τη δουλειά στο σπίτι. Εργαζόμενοι από το Ηνωμένο Βασίλειο έστρεψαν τις κάμερες στα κατοικίδια και τα παιδιά τους. Όταν ο Altbach ξεκίνησε να δείχνει τη σιαμαία γάτα του, τη Yuki, μία συνεργάτης του που βρισκόταν στο Λονδίνο αλλά είχε καταγωγή από την Ιταλία, άρχισε να σπαράζει στο κλάμα χωρίς να μπορεί να το ελέγξει.
«Ένιωσα σαν ηλίθιος καθώς ήμουν πρόσχαρος ενώ εκείνη ένιωθε απεγνωσμένη και ευάλωτη» είπε ο Altbach. «Από τη μία, θέλουμε να φερόμαστε λέγοντας ότι η ζωή συνεχίζεται και να κρατάμε ψηλά το ηθικό όλων, από την άλλη όμως πρόκειται για μία τραγωδία. Και επιπροσθέτως επικοινωνούμε μέσω καμερών, γεγονός που το κάνει ακόμη πιο δύσκολο να καταλάβουμε τι νιώθουν οι άνθρωποι».
Η καθηγήτρια Ιστορίας Honor Sachs έγραψε στο Twitter την περασμένη βδομάδα για τον αγώνα της να στήσει ηλεκτρονική διδασκαλία για δύο τάξεις περισσότερων από 100 φοιτητών στο πανεπιστήμιο του Κολοράντο.
Δήλωσε ότι έβλεπε συνεχώς εφιάλτη ότι όλα τα σλάιντ του PowerPoint που χρησιμοποιούσε αποκαλυπτόταν ότι ήταν το διάσημο έργο του ζωγράφου Edvard Munch «Η Κραυγή».
«Οι άνθρωποι που διδάσκουν τακτικά εξ αποστάσεως έχουν αποκτήσει ειδικές δεξιότητες» είπε. «Τώρα αποτελεί πρόκληση επειδή όλοι προσπαθούμε να εξοικειωθούμε με την τεχνολογία, να διδάξουμε και να βρούμε χαρτί τουαλέτας ταυτόχρονα. Και στην πραγματικότητα το χαρτί υπερισχύει».
Όταν ξεκίνησε τα online μαθήματα, η Sachs ένιωσε ότι «ούρλιαζε ασκόπως» και ότι οι φοιτητές ήθελαν να δουλέψουν όσο γίνεται λιγότερο.
«Αλλά με εξέπληξαν» είπε. «Πολλοί με ευχαρίστησαν και είπαν ότι ένιωσαν καλύτερα επειδή απλώς ήμουν εκεί και άκουσαν τη φωνή μου».