Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ συμβουλεύει τους Βρετανούς πολίτες να σταματήσουν τα μη αναγκαία ταξίδια στο εξωτερικό για τις επόμενες 30 ημέρες, στο πλαίσιο των αυστηρότερων μέτρων που λαμβάνει πλέον η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον για τον έλεγχο της εξάπλωσης της επιδημίας Covid-19.
«Με άμεση ισχύ, έλαβα την απόφαση να συμβουλεύσω τους Βρετανούς πολίτες να σταματήσουν τα μη αναγκαία ταξίδια στο εξωτερικό, για αρχική περίοδο 30 ημερών και φυσικά (το μέτρο) υπόκειται σε επανεξέταση», δήλωσε στο κοινοβούλιο ο Ντόμινικ Ράαμπ.
Αναφερόμενος στους αυξανόμενους συνοριακούς περιορισμούς που επιβάλλονται από άλλες χώρες, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι Βρετανοί που αποφασίζουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό πρέπει να γνωρίζουν τους αυξημένους κινδύνους που αυτό σημαίνει, περιλαμβανομένης της πιθανότητας να μην μπορούν να επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Και πρόσθεσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών δεν συμβουλεύει ακόμη τους Βρετανούς που βρίσκονται στο εξωτερικό να επιστρέψουν αμέσως, με την εξαίρεση ορισμένων χωρών, αλλά προειδοποίησε ότι όσοι θέλουν να επιστρέψουν να γνωρίζουν ότι οι πτήσεις μπορεί να ματαιωθούν αιφνιδίως ή να εμποδισθούν λόγω ταξιδιωτικών περιορισμών.
Ο Ράαμπ δήλωσε επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ότι η κυβέρνηση θα συνεργασθεί με τον τομέα των αερομεταφορών εμπορευμάτων για να διασφαλισθεί ότι η ροή αγαθών δεν θα διαταραχθεί κατά το δυνατόν.
Ολλανδία: Στα 1.705 τα κρούσματα, με 43 θανάτους
Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ολλανδία είναι 1.705, ανακοίνωσαν σήμερα υγειονομικοί αξιωματούχοι, ενώ 43 άνθρωποι έχουν πεθάνει εξαιτίας της νόσου.
«Δεκαεννέα ασθενείς πέθαναν από την Covid-19 μετά την προηγούμενη επικαιροποίηση» που έγινε χθες, Δευτέρα, αναφέρει σε δήλωσή του το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (RIVM). Προσθέτει πως οι άνθρωποι που πέθαναν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν ηλικίας μεταξύ 63 και 94 ετών.
Ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ολλανδία αυξήθηκε κατά 292 κρούσματα από τα 1.413 που ήταν μια μέρα πριν.
Γερμανία: Θετικός στον κορονοϊό ο υποψήφιος πρόεδρος του CDU Φρίντριχ Μερτς
Θετικός στον κορονοϊό βρέθηκε ο υποψήφιος για την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και πρώην επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του, Φρίντριχ Μερτς.
«Το τεστ που έκανα την Κυριακή είναι θετικό. Θα μείνω μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας στο σπίτι, σε καραντίνα», δήλωσε ο κ. Μερτς στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).
Ρουμανία: Σε 184 ανήλθαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού στη Ρουμανία αυξήθηκε σε 184, έπειτα από την καταγραφή 16 νέων κρουσμάτων. Οι 16 ασθενείς είναι ηλικίας από 21 έως 65 ετών, ανακοίνωσε η Ομάδα Στρατηγικής Επικοινωνίας (GCS). Από το σύνολο των 184 ασθενών, 16 έχουν αναρρώσει πλήρως και έχουν λάβει εξιτήριο. Οι δεκαπέντε νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Τιμισοάρα και ένας σε νοσοκομείο του Βουκουρεστίου.
Σύμφωνα με την GCS, 3.282 άτομα σε όλη τη χώρα βρίσκονται σε καραντίνα και υποβάλλονται σε εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν έχουν μολυνθεί από κορονοϊό. Άλλα 16.610 άτομα βρίσκονται σε απομόνωση στο σπίτι και παρακολουθούνται ιατρικά.
Η GCS υπογραμμίζει ότι οι πολίτες πρέπει να λαμβάνουν υπόψη μόνο τις πληροφορίες που επαληθεύονται από επίσημες πηγές. Επιπλέον, οι Ρουμάνοι στο εξωτερικό μπορούν να ζητήσουν πληροφορίες σχετικά με την πρόληψη και την καταπολέμηση του ιού στον αριθμό +4021.320.20.20.
Στο μεταξύ, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εγκατέστησε οκτώ σκηνές σε είκοσι νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων που εφαρμόζονται με στόχο την αποτροπή της διάδοσης του κορονοϊού. Οι σκηνές, όπου οι επιστήμονες θα αναλύουν τα επιδημιολογικά δεδομένα έχουν στηθεί σε νοσοκομεία μεγάλων πόλεων (Βουκουρέστι, Τιμισοάρα και Κλουζ – Ναπόκα κ.α). Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναφέρει, επίσης, ότι έχει τις δυνάμεις και τα μέσα να στηρίξει τις κεντρικές και τοπικές Αρχές σε ενέργειες με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, και μπορεί να ενεργήσει, εάν χρειαστεί, με πρόσθετες δυνάμεις και μέσα.
Καταγγελίες στη Γερμανία για ελλείψεις υγειονομικού υλικού λόγω της αποστολής μεγάλων ποσοτήτων στην Κίνα
Για ελλείψεις στον κλάδο των φαρμακευτικών ειδών λόγω της διάθεσης μεγάλων ποσοτήτων κυρίως στην Κίνα, κατηγορούν την κυβέρνηση γιατροί και παράγοντες της αγοράς.
«Υπάρχουν ελλείψεις, αλλά οφείλονται και στο γεγονός ότι μεγάλες ποσότητες πωλήθηκαν στην Κίνα και σε άλλες περιοχές, ενώ η παραγωγή δεν έχει καταφέρει ώς τώρα να ανταποκριθεί στην ζήτηση», δήλωσε στο ιστολόγιο «Steingart’s Morning Briefing» ο καθηγητής Έντβιν Κολ, επικεφαλής της kohlpharma, της μεγαλύτερης εταιρίας εισαγωγής φαρμακευτικών ειδών της Γερμανίας.
Ο κ. Κολ αναφέρεται ακόμη στον μεγάλο βαθμό εξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις ασιατικές αγορές: «Γνωρίζω ακόμη την Γερμανία ως φαρμακείο του κόσμου, αλλά σήμερα ολόκληρη η Ε.Ε. εξαρτάται από την παραγωγή πρώτων υλών στην ‘Απω Ανατολή», τόνισε και επισήμανε ότι γερμανικές εταιρίες εξαγοράζονται συνεχώς από ξένους επενδυτές οι οποίοι αργά ή γρήγορα μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στην Ασία. «Υπάρχουν πλέον ελάχιστα γερμανικά ονόματα, αλλά αυτό είναι το ελεύθερο παιχνίδι των αγορών», πρόσθεσε.
Ανάλογη εικόνα περιγράφει και η γιατρός Μάργκιτ Ίνακερ, η οποία αναφέρεται σε καθημερινές ελλείψεις κατά την άσκηση του επαγγέλματός της. «Εμείς οι γενικοί γιατροί αισθανόμαστε ότι ο κ. Σπαν (σ.σ. ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας) μας έχει εγκαταλείψει στην τύχη μας», δηλώνει η κυρία Ίνακερ και αναφέρεται συγκεκριμένα στις προστατευτικές στολές που απαιτούνται προκειμένου να εξετάσουν οι γιατροί ένα περιστατικό «ύποπτο» για κορονοϊό.
«Στις 10 Μαρτίου ο κ. Σπαν μας υποσχέθηκε ότι αυτό θα τακτοποιηθεί κεντρικά, συνεχίζει η γιατρός και στρέφεται εναντίον και του υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας, επειδή, όπως λέει, αρχές Ιανουαρίου χάρισε στην Κίνα προστατευτικές στολές και χειρουργικές μάσκες.
«Δεν μπορώ να το καταλάβω και το θεωρώ εντελώς λανθασμένη εκτίμηση. Θα έπρεπε να είχε προβλέψει ότι ο κορονοϊός θα έρθει και σε μας», πρόσθεσε, για να καταλήξει λέγοντας ότι δεν μπορεί να καταλάβει πώς μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές χώρες του κόσμου δεν έχει απόθεμα ειδών προστασίας για το υγειονομικό προσωπικό της.
Όπως έχει ήδη ανακοινώσει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, έχει δοθεί βοήθεια στην Κίνα σε δύο δόσεις: η πρώτη ήταν την 1η Φεβρουαρίου, όταν το αεροσκάφος των Ενόπλων Δυνάμεων που εστάλη στην Ουχάν προκειμένου να επαναπατρίσει Γερμανούς από την περιοχή, παρέδωσε 5,7 τόνους υγειονομικού υλικού (προστατευτικές στολές, ειδικές μπότες, γάντια, μάσκες, γυαλιά κ.λπ. Η δεύτερη παράδοση, 8,7 τόνων αντισηπτικού υγρού, έγινε στις 18 Φεβρουαρίου.