Διάφορες δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές εταιρείες θα επαναλειτουργήσουν προοδευτικά στην Ουχάν, την κινεζική μεγαλούπολη που αποτελεί εστία της επιδημίας του κορονοϊού, η οποία ξέσπασε τον Δεκέμβριο και έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 4.000 ανθρώπους σε διεθνές επίπεδο, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές σήμερα.

Υπηρεσίες και εταιρείες που παράγουν αγαθά ή προσφέρουν υπηρεσίες που θεωρείται πως απαιτούνται για την καθημερινή ζωή ή για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα επαναλειτουργήσουν άμεσα, ενώ οι υπόλοιπες θα λαμβάνουν άδειες επαναλειτουργίας προοδευτικά, ανέφεραν οι αρχές της επαρχίας Χουμπέι, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Ουχάν.

Σύμφωνα με τις αρχές, θα ξεκινήσουν να επαναλειτουργούν τομείς-κλειδιά όπως αυτός των συγκοινωνιών, της παραγωγής εξοπλισμού και αναλωσίμων υγείας, ενέργειας (αέριο, ηλεκτρισμός) και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, αγορές φρούτων, λαχανικών, κράτος). Θα δοθούν επίσης άδειες επαναλειτουργίας σε επιχειρήσεις που επηρεάζουν εθνικές ή διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού.

Άλλες εταιρείες θα αρχίσουν να λαμβάνουν άδειες επανέναρξης της λειτουργίας τους από την 21η Μαρτίου.

Οι μεταφορές — με αεροσκάφη, τρένα, αυτοκίνητα, λεωφορεία, πλοία — επίσης θα αποκατασταθούν «προοδευτικά» σε περιοχές που χαρακτηρίζονται «μικρού ως μέσου» επιπέδου κινδύνου μόλυνσης, αλλά εξαιρουμένης της Ουχάν, ανέφεραν οι αρχές της επαρχίας Χουμπέι χωρίς να αποσαφηνίσουν το χρονοδιάγραμμα.

Τα μέτρα αυτά ανακοινώθηκαν μία ημέρα μετά την επίσκεψη του προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Ουχάν, την πρώτη αφότου ξέσπασε η επιδημία. Η μεγαλούπολη, όπου ζουν 11 εκατομμύρια άνθρωποι, τέθηκε υπό αποκλεισμό στα τέλη του Ιανουαρίου.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων συνέχισε να σταθεροποιείται, με αυτά στη Χουμπέι να μειώνονται για έκτη ημέρα. Τα 13 νέα κρούσματα στη Χουμπέι καταγράφηκαν όλα στην Ουχάν.

Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Nissan ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να ξαναρχίσει την παραγωγή της σε δύο εργοστάσια στην Κίνα, το ένα εκ των οποίων βρίσκεται στη Χουμπέι.

Επτά νέα κρούσματα στη Σερβία

Από χθες βράδυ μέχρι σήμερα το πρωί επιβεβαιώθηκαν εφτά νέα κρούσματα κορονοϊού στην Σερβία, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Έτσι ο συνολικός αριθμός των προσβληθέντων από τον COVID-19 ανέρχεται σε 12 άτομα. Τα πέντε νέα κρούσματα οφείλονται σε μόλυνση από άτομα που ήδη νοσούν ενώ τα δύο είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιταλία και την Γερμανία. Σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιείται σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας με επιτροπή επιδημιολόγων στη διάρκεια της οποίας θα εξεταστεί το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για την αποτροπή διάδοσης του ιού.

Χθες η κυβέρνηση της Σερβίας απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα σε όλους τους ξένους υπηκόους που προέρχονται από την Ιταλία, τη Νότια Κορέα, το Ιράν, την Ελβετία και κάποιες επαρχίες τη Κίνας.

Αυστραλία: Πακέτο 1,56 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα δαπανηθεί στον τομέα της υγείας

Η Αυστραλία ανακοίνωσε ένα οικονομικό πακέτο 2,40 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (1,56 δισεκατομμυρίων δολαρίων), το οποίο θα δαπανηθεί για την οργάνωση κλινικών αντιμετώπισης του πυρετού, αλλά και συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες, καθώς η χώρα καταπολέμα την εξάπλωση του κοροναϊού.

«Ποσά λίγο μικρότερο του 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναμένουμε να δαπανηθεί σε αυτό το οικονομικό έτος, καθώς ο ιός και οι επιπτώσεις του θα εξαπλώνονται τους επόμενους μήνες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον.

Παρατείνεται το κλείσιμο των θεματικών πάρκων Disneyland και DisneySea στο Τόκιο

Η Disneyland και η DisneySea στο Τόκιο θα παραμείνουν κλειστές για δύο εβδομάδες, δηλαδή μέχρι τις αρχές Απριλίου, εξαιτίας του κοροναϊού, ανακοίνωσε σήμερα η διαχειρίστρια εταιρεία των θεματικών πάρκων Oriental Land.

Τα δύο αυτά πάρκα, τα οποία βρίσκονται λίγο έξω από το Τόκιο, είναι κλειστά από τις 29 Φεβρουαρίου και η Oriental Land σχεδίαζε αρχικά να τα ανοίξει στις 16 Μαρτίου.

Τα θεματικά αυτά πάρκα, που κάθε χρόνο συγκεντρώνουν περισσότερους από 30 εκατομμύρια επισκέπτες, προβλέπεται αρχικά να ανοίξουν και πάλι τις πόρτες τους στις 15 Απριλίου.

Τα μέτρα αυτά ανακοινώνονται την ώρα που ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε πρότεινε χθες την παράταση κατά δέκα ημέρες των έκτακτων μέτρων για τη συγκράτηση του κοροναϊού στη χώρα–όπως το κλείσιμο των τουριστικών χώρων και τη ματαίωση ή αναστολή των δημοσίων εκδηλώσεων κάθε τύπου.

Η Ιαπωνία έχει καταγράψει μέχρι στιγμής 568 κρούσματα του κορονοϊού, εκ των οποίων οι 12 ασθενείς κατέληξαν.