Είναι πολύ πιθανό να υπάρχει ξέσπασμα κορονοϊού στην Τουρκία, αλλά δεν έχουν μέχρι στιγμής υπάρξει επιβεβαιωμένα κρούσματα, διαβεβαίωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα.

Ο Τούρκος υπουργός τα έβαλε με την Ευρώπη, κατηγορώντας την πως καθυστερεί πολύ στη λήψη μέτρων και εξακολουθεί να είναι πολύ αργή.

«Είναι πολύ πιθανό αυτό το ξέσπασμα να υπάρχει στην Τουρκία. Δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού» πρόσθεσε, σύμφωνα με το Reuters.

Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος υπουργός χθες στο πρακτορείο Anadolu, μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε κανένα κρούσμα στη χώρα, ενώ η κυβέρνηση, είχε πει, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην μπει ο ιός στην Τουρκία.

Με φόντο την εξάπλωση του ιού στις ευρωπαϊκές χώρες, ο υπουργός Υγείας κάλεσε τους Τούρκους πολίτες που ζουν στην Ευρώπη να λάβουν προστατευτικά μέτρα.

«Οι Τούρκοι που ζουν στο εξωτερικό, ειδικά εκείνοι που ζουν στην Ευρώπη, δεν θα πρέπει να βγαίνουν από το σπίτι εκτός κι αν είναι απαραίτητο» δήλωσε, και ζήτησε από τους Τούρκους πολίτες, ειδικά εκείνους που επιστρέφουν από ταξίδια στο εξωτερικό, να μπαίνουν οικειοθελώς σε καραντίνα για 14 ημέρες.

«Όσοι έχουν χρόνια νοσήματα και όσοι είναι άνω των 50 δεν θα πρέπει να βγαίνουν έξω εκτός κι αν είναι απαραίτητο. Εάν βγουν θα πρέπει να φορούν μάσκα κι αν εμφανίσουν συμπτώματα γρίπης θα πρέπει να συμβουλευτούν την πιο κοντινή μονάδα υγείας».

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, 2.000 άνθρωποι είχαν εξεταστεί έως χθες, αλλά όλα τα δείγματα βγήκαν αρνητικά.

«Εάν ο κορονοϊός φτάσει στην Τουρκία, θα μεταφερθεί πιθανότατα από επιβάτες που ταξιδεύουν από το εξωτερικό. Μπορεί τελικά να υπάρξουν κρούσματα στη χώρα, αλλά είναι στο χέρι μας να αποτρέψουμε την εξάπλωσή του» τόνισε.

«Εάν δεν είχαμε κλείσει τα σύνορά μας με το Ιράν, περίπου 50.000 άνθρωποι την εβδομάδα μπορεί να έμπαιναν στην Τουρκία» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως αν και το Ιράν είχε βάλει τις προσκυνηματικές πόλεις Qom και Mashhadσε καραντίνα, ο ιός δεν θα είχε εξαπλωθεί τόσο πολύ.

Ο Κόζα κατηγόρησε και την Ευρώπη πως απέτυχε να λάβει μέτρα όταν ο θανατηφόρος ιός εξαπλωνόταν στην Ιταλία.

Καθώς η Τουρκία είναι καλά προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο κορονοϊού, ο Κόζα δήλωσε πως δεν ζητά βοήθεια από άλλες χώρες αλλά αντίθετα μπορεί αν τις βοηθήσει.

(φωτογραφία αρχείου)