Ο ΟΗΕ θα φιλοξενήσει σήμερα έναν νέο γύρο συνομιλιών ανάμεσα στις εμπόλεμες πλευρές της Λιβύης, οι οποίες συγκρούονται για τον έλεγχο της πρωτεύουσας της χώρας, της Τρίπολης, δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ.
Την Τρίτη η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης αποσύρθηκε από τις συνομιλίες έπειτα από βομβαρδισμό από τις δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης, που είναι πιστές στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του λιμανιού της λιβυκής πρωτεύουσας.
Ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης σημείωσε εξάλλου σήμερα ότι θα αντιταχθεί στρατιωτικά «στους Τούρκους εισβολείς» -η Άγκυρα υποστηρίζει την κυβέρνηση της Τρίπολης-, αν οι ενδολιβυκές συνομιλίες για την εγκαθίδρυση διαρκούς εκεχειρίας αποτύχουν.
«Αν οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη δεν καταλήξουν στην ειρήνη και την ασφάλεια στη χώρα μας, δεν γυρίσουν πίσω οι μισθοφόροι εκεί από όπου προέρχονται, οι ένοπλες δυνάμεις (του Χάφταρ) θα εκπληρώσουν το συνταγματικό τους καθήκον (…) της άμυνας απέναντι στους τουρκο-οθωμανούς εισβολείς», δήλωσε ο στρατάρχης στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.
Ο στρατάρχης βρισκόταν σε επίσκεψη στη Μόσχα, σύμφωνα με το πρακτορείο. Η Ρωσία θεωρείται ευρέως, παρά τις διαψεύσεις της, ένας από τους κύριους υποστηρικτές του Χάφταρ στην ένοπλη σύγκρουσή του με την λιβυκή κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Φάγεζ αλ Σάρατζ.
Η Τουρκία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει τον Σάρατζ, με τον οποίο υπέγραψε τον Νοέμβριο του 2019 συμφωνίες για στρατιωτική συνεργασία, για την ασφάλεια και για τον καθορισμό θαλάσσιων συνόρων. Οι δύο πολιτικοί συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη χθες, Πέμπτη.
Ο Χάφταρ κατηγόρησε τους δύο πολιτικούς ότι δεν σέβονται τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στη διεθνή διάσκεψη που έγινε στις αρχές της χρονιάς στο Βερολίνο, κατά την οποία η διεθνής κοινότητα δεσμεύτηκε να μην παρεμβαίνει στην λιβυκή σύγκρουση.
«Η υπομονή μας φτάνει στα όριά της», σημείωσε ο Χάφταρ.
Ο ίδιος υπογράμμισε εξάλλου ότι είναι έτοιμος για εκεχειρία, αν εγκαταλείψουν τη χώρα οι Τούρκοι και Σύροι μισθοφόροι και η Άγκυρα σταματήσει να προμηθεύει με όπλα τη λιβυκή κυβέρνηση που εδρεύει στην Τρίπολη, μετέδωσε το RIA.
«Μια εκεχειρία (θα είναι) το αποτέλεσμα της εκπλήρωσης ενός αριθμού προϋποθέσεων (…) της απόσυρσης των Σύρων και Τούρκων μισθοφόρων, του τερματισμού του εφοδιασμού της Τρίπολης με τουρκικά όπλα και της εκκαθάρισης των τρομοκρατικών οργανώσεων (στην Τρίπολη)(…) Μόνον όταν επιτευχθούν αυτά, μπορούμε να μιλήσουμε για την εκεχειρία», δήλωσε ο Χάφταρ, σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
«Δυστυχώς μια προσωρινή εκεχειρία χρησιμοποιείται από την Τουρκία και την κυβέρνηση Σάρατζ για τη μεταφορά μεγάλου αριθμού Σύρων μισθοφόρων, Τούρκων στρατιωτών, τρομοκρατών και όπλων στην Τρίπολη μέσω θαλάσσης και αέρος. Αυτό συνιστά παραβίαση της εκεχειρίας», σημείωσε.
Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γασάν Σάλαμε δήλωσε ωστόσο ότι η εγκαθίδρυση μιας διαρκούς εκεχειρίας είναι μια «πολύ δύσκολη», αλλά «όχι ακατόρθωτη» αποστολή.
Ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) σημείωσε επίσης στη συνέντευξή του στο Sputnik ότι ο στρατός του υποστηρίζει τις ναυτικές περιπολίες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης «για να αποτρέψουν την Τουρκία να συνεχίσει να μεταφέρει όπλα και μισθοφόρους στην Τρίπολη», προσθέτοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει να διαδραματίσει τον ρόλο της στον έλεγχο της ροής όπλων.
«Ο ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας και οι χώρες που πήραν μέρος στην διάσκεψη του Βερολίνου θα πρέπει να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους να σταματήσουν τη ροή Σύρων και Τούρκων μισθοφόρων και διαφόρων όπλων που μεταφέρονται καθημερινά στην Τρίπολη μέσω Τουρκίας», υπογράμμισε.
Οι MSF αναφέρουν αυξανόμενη μεταφορά όπλων και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης
Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της αποστολής στη Λιβύη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) Μάικλ Φαρκ δήλωσε στο Sputnik ότι η οργάνωσή του διαπιστώνει ότι, παρά το εμπάργκο του ΟΗΕ, όλο και περισσότερα όπλα και πυρομαχικά αποστέλλονται στις δύο αντίπαλες παρατάξεις στη Λιβύη.
«Από τον Ιανουάριο του 2020 βλέπουμε μια σημαντική εισροή νέων όπλων, πυρομαχικών και μαχητών και στις δύο πλευρές», σημείωσε ο Φαρκ.
Τα μέτρα του ΟΗΕ δεν έχουν επιτύχει τη βελτίωση της κατάστασης στη Λιβύη, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι μεγαλύτερος αριθμός αμάχων κινδυνεύει καθώς εντείνονται οι βίαιες συγκρούσεις.
«Παρά τις προσπάθειες για εκεχειρία, η Λιβύη απέχει πολύ από το να είναι ένα ασφαλές μέρος. Οι ομάδες μας αναφέρουν ότι η κατάσταση για τους αμάχους επιδεινώνεται, καθώς κλείνουμε δέκα μήνες από τότε που οι στρατιωτικές συγκρούσεις (τον Απρίλιο του 2019) οδήγησαν στην ανανέωση της σύγκρουσης», συνέχισε.
Ο επικεφαλής της αποστολής της MSF για τη Λιβύη εξέφρασε επίσης ανησυχία για έναν μεγάλο αριθμό μεταναστών και ανθρώπων που αναζητούν άσυλο, οι οποίοι κρατούνται σε κέντρα, τα οποία βρίσκονται κυρίως στην Τρίπολη.
Οι μετανάστες μπορεί να καταλήξουν να βρεθούν εγκλωβισμένοι στην ανταλλαγή πυρών, προειδοποίησε, επικαλούμενος την επίθεση στο λιμάνι της Τρίπολης την Τρίτη.
Παρά την κλιμάκωση της βίας στην Λιβύη και τους κινδύνους που εγκυμονεί ο διάπλους της Μεσογείου, ο Φαρκ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι μετανάστες θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για να φτάσουν στην Ευρώπη.
«Η αλήθεια είναι ότι απελπισμένοι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν βία και στερούνται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά τους θα συνεχίσουν τον πολύνεκρο διάπλου, ασχέτως των κινδύνων», σημείωσε.