Ένας πρόεδρος που διστάζει, μια αδύναμη κυβέρνηση, μια αστυνομία που απουσιάζει: οι αρχές του Μεξικού βρίσκονται μπλεγμένες σε ένα σπιράλ γυναικοκτονιών, εξαιτίας των οποίων χάνουν τη ζωή τους κάθε ημέρα δέκα γυναίκες.
Μετά την ιδιαίτερα φρικτή δολοφονία ενός 7χρονου κοριτσιού, που βασανίστηκε από τον δήμιο της, και το περιστατικό με την 25χρονη γυναίκα που φονεύθηκε από τον σύντροφό της, ο οποίος στη συνέχεια έγδαρε και τεμάχισε το πτώμα της, η πίεση στον Μεξικανό πρόεδρο Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ (ΑΜΛΟ) αυξάνεται.
Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης είναι γεμάτοι από αγανακτισμένους πολίτες που ζητούν να αποδοθεί δικαιοσύνη, να τερματιστεί η ατιμωρησία των δραστών και να αναλάβει πιο αποτελεσματική δράση η αστυνομία.
Οι οργανώσεις που μάχονται κατά των γυναικοκτονιών έχουν κινητοποιηθεί, καταφέρνοντας όμως να βγάλουν στο δρόμο μόνο μερικές δεκάδες διαδηλωτές.
Κάθε ημέρα στη διάρκεια της πρωινής του συνέντευξης Τύπου ο Λόπες Ομπραδόρ δέχεται ερωτήσεις από δημοσιογράφους και ακτιβιστές που έχουν σοκαριστεί από τα τελευταία εγκλήματα. Και κάθε φορά ο Μεξικανός πρόεδρος υπερασπίζεται την απάντηση της κυβέρνησής του στα εγκλήματα, χωρίς να ανακοινώνει νέα μέτρα ώστε να εξαλειφθεί αυτή η μάστιγα.
«Κάνουμε ό,τι πρέπει να γίνει»
«Κάνουμε ό,τι πρέπει να γίνει για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των γυναικοκτονιών», διαβεβαίωσε χθες Τετάρτη ο Λόπες Ομπραδόρ μιλώντας στους δημοσιογράφους, οι οποίοι δεν ζήτησαν να μάθουν περισσότερα.
Ο Μεξικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι προσπαθεί να δημιουργήσει «μια κοινωνία πιο δίκαιη, ίση και με αλληλέγγυα», και τονίζει ότι επιθυμεί «να εξαγνίσει τη δημόσια ζωή» κατηγορώντας για την κρίση «το νεοφιλελέυθερο μοντέλο» που ακολούθησαν οι προκάτοχοί του.
Στην πραγματικότητα, όπως εξηγεί η Μαρία Σαλγκέρο, μια στατιστικολόγος που καταγράφει εδώ και χρόνια τις γυναικοκτονίες στο Μεξικό, οι αρχές «δεν κατανοούν τίποτα για το πρόβλημα των γυναικοκτονιών. Πρόκειται για ένα πολύ ειδικό έγκλημα το οποίο απαιτεί την άμεση λήψη μέτρων».
«Αποτέλεσμα: Ο ΑΜΛΟ δεν κατανοεί ούτε τη σημασία να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα», προσθέτει, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Αυτή την εβδομάδα δεκάδες γυναίκες διαδήλωσαν μπροστά από το προεδρικό μέγαρο ζητώντας να σταματήσουν οι γυναικοκτονίες και η βία εναντίον των γυναικών.
«Ζητάμε αποτελεσματικές πολιτικές για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας εναντίον των γυναικών και των κοριτσιών», ανακοίνωσε η φεμινιστική οργάνωση Dignas Daughters.
Στο Μεξικό δέκα γυναίκες και κορίτσια δολοφονούνται κάθε ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας.
Το 2019 η κυβέρνηση κατέγραψε 1.006 θύματα γυναικοκτονιών, 912 το 2018 και 765 το 2017.
Κοινωνία μάτσο
Προκειμένου να βρει λύση η Σαλγκέρο προτείνει στον Λόπες Ομπραδόρ να ακούσει τις γυναίκες στην κυβέρνησή του: την Όλγα Σάντσες Κορντέρο, γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, τη Ναντίν Γκασμάν διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου Γυναικών και την Καντελαρία Οτσόα εθνική επίτροπο για την πρόληψη κατά της βίας εναντίον των γυναικών.
«Η σεξιστική βία έχει τις ρίζες της στη μάτσο αντίληψη που είναι καλλιεργείται από την παιδική ηλικία, το σχολείο, την εκκλησία, το κοινωνική περιβάλλον», εξηγεί η Σαλγκέρο.
Μετά τις πιέσεις της δημοσιογράφου και ακτιβίστριας Φρίντα Γκερέρα ο Λόπες Ομπραδόρ παρουσίασε ένα σχέδιο δέκα σημείων με στόχο «τον σεβασμό των γυναικών».
Όμως το περιεχόμενό του, που δημοσιεύθηκε από την κυβέρνηση, έγινε στόχος επικρίσεων και το συνέκριναν με έναν κατάλογο ευσεβών πόθων και ανέφικτων ευχών.
«Δεν περιμέναμε αυτό», σχολίασε η Γκερέρο, που είναι γνωστή στο Μεξικό για την κάλυψη που παρέχει στις γυναικοκτονίες.
«Δεν περιέχεται καμία συγκεκριμένη δράση και αυτό που θέλουμε είναι να δούμε αποτελέσματα πέρα από τα ωραία λόγια», εκτίμησε η 28χρονη Έρικα, μέλος ΜΚΟ.
Μετά τις αντιδράσεις ο Μεξικανός πρόεδρος επανέφερε μια παλιά ιδέα που θεωρείται απαραίτητη από τους ειδικούς: τη δημιουργία ενός σώματος εισαγγελέων αρμόδιων για τις γυναικοκτονίες, λέγοντας ότι «δεν είναι αντίθετος» σε κάτι τέτοιο.
Εξάλλου αυτή την εβδομάδα οι Μεξικανοί βουλευτές συμφώνησαν στην αύξηση των ποινών για τις γυναικοκτονίες και την κακοποίηση ανηλίκων. Όμως ειδικοί και ακτιβιστές ζητούν περισσότερα.
Για τη Φρίντα Γκερέρα δεν αναγνωρίζεται ο σεξισμός στο δικαστικό σύστημα. Η Σαλγκέρο μάχεται για περισσότερους πόρους για τις φεμινιστικές οργανώσεις και για μια καλύτερη πολιτική πρόληψης της βίας εναντίον των γυναικών.