Να αυξήσουν την πίεση προς το Τόκιο, για να αντιμετωπίζει το πρόβλημα με τη γονική αρπαγή αλλάζοντας τον νόμο που δεν αναγνωρίζει την από κοινού άσκηση της επιμέλειας του τέκνου έπειτα από διαζύγιο θα ζητήσουν αυτή την εβδομάδα δύο Ευρωπαίοι πατέρες, οι οποίοι ζουν στην Ιαπωνία, από τους ευρωβουλευτές.

Ο Γάλλος Βενσάν Φισό και ο Ιταλός Τομάσο Περίνα θα καταθέσουν την Τετάρτη αίτημα στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες ζητώντας την λήψη μέτρων αναφορικά με τις αποκαλούμενες γονικές αρπαγές, οι οποίες επηρεάζουν τους Ευρωπαίους που ζουν στην Ιαπωνία.

Οι δύο άνδρες, οι οποίοι έχουν αποχωριστεί τα παιδιά τους αφού οι γιαπωνέζες σύζυγοί τους τα πήραν χωρίς τη συγκατάθεσή τους, υποστηρίζουν ότι η Ιαπωνία θα πρέπει να υποστεί κυρώσεις για παραβίαση της υποχρέωσής της για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βάσει της Συμφωνίας Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και του Τόκιο.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες χώρες, η Ιαπωνία δεν αναγνωρίζει την κοινή άσκηση επιμέλειας τέκνων μετά το διαζύγιο και τα παιδιά συχνά χάνουν την επαφή με τον γονέα εκείνον που δεν έχει την επιμέλεια, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Αυτό που θεωρείται ακόμη πιο προκλητική περίπτωση παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ότι τα δικαστήρια συχνά παραχωρούν την επιμέλεια στον γονέα που τα έχει στερήσει από τον άλλον, πολλές φορές μάλιστα πριν ακόμη εκδοθεί το διαζύγιο, αφήνοντας τον τελευταίο χωρίς καμία διέξοδο ή βοήθεια για να βλέπει τα παιδιά του.

Για να καταστούν εφικτές οι διπλωματικές ενέργειες, η γαλλική Γερουσία υιοθέτησε ομόφωνα στις 5 Φεβρουαρίου ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα καλώντας την Ιαπωνία να σεβαστεί τις διεθνείς δεσμεύσεις της που προκύπτουν από την Σύμβαση της Χάγης.

Ο Γάλλος ευρωβουλευτής και δικηγόρος Ζοφρί Ντιντιέ κάλεσε τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, σε επιστολή του με ημερομηνία 23 Ιανουαρίου, να αναστείλει την ισχύ της Συμφωνίας Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Ιαπωνίας, η οποία έχει στόχο την προώθηση των κοινών αξιών της «δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών».

Το αίτημα των δύο πατέρων, οι οποίοι δεν έχουν πλέον επικοινωνία με τα παιδιά τους, οδήγησε τον περασμένο χρόνο τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε στο να θέσουν το θέμα στον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε.

Επιπλέον, οι Ιάπωνες και οι άλλης εθνικότητας πατέρες που έχουν υποστεί το ίδιο από τις συζύγους τους υπέβαλαν γραπτή διαμαρτυρία στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πολλές χώρες, ανάμεσά τους η Ιταλία και η Γερμανία, έχουν εκδώσει ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις για την Ιαπωνία προειδοποιώντας για τις συνέπειες από τις γονικές αρπαγές καθώς το Τόκιο προετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες αυτή την χρονιά.