Ως πρότυπο για την Ευρώπη, που μάλιστα συμβάλλει στο «δέσιμο» της Ευρώπης με τις ρίζες, χαρακτηρίζει την Ελληνογερμανική Συνέλευση ο εντεταλμένος της Γερμανίδας καγκελαρίου Ά. Μέρκελ, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Γερμανίας, Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με το κλείσιμο των εργασιών της 4ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, χθες βράδυ στη Νυρεμβέργη με θέμα «Ο Δήμος του μέλλοντος».
Ήταν μια πολύ σημαντική απόφαση η υπογραφή της σχετικής συμφωνίας το 2010 για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, ανάμεσα στην καγκελάριο Ά. Μέρκελ και τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας Γ. Παπανδρέου, για μια εντατική και φιλική συνεργασία σε μια δύσκολη εποχή, μια συμφωνία που αφορά τη συνεργασία σε αυτοδιοικητικό επίπεδο και έχει κάτι το ιδιοφυές καθώς δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη κάτι ανάλογο, τονίζει ο κ. Φούχτελ.
Ο ίδιος βλέπει μεγάλες ευκαιρίες στην αμοιβαία συζήτηση των εμπειριών των τοπικών αυτοδιοικήσεων στην Ευρώπη, για να τεθούν πολλά σε κίνηση, να αντιμετωπιστούν πολύ πιο αποτελεσματικά, χωρίς μεγάλες αναμονές, και έπρεπε, όπως λέει, να υπάρξει μια κρίση για να τεθούν σε συζήτηση όλες αυτές οι εμπειρίες από τις οποίες μπορούν να επωφεληθούν πολύ και άλλοι στην Ευρώπη, στην οποία όλοι συμβιώνουν.
Ο κ. Φούχτελ πιστεύει πως μέσα από αυτή τη συνεργασία θα προκύψουν κατάλληλες λύσεις για την ελληνική πλευρά και παραπέμπει στην ίδια τη Γερμανία όταν το 2000 αντιμετώπιζε πρόβλημα με πάνω από πέντε εκατομμύρια ανέργους και έπρεπε να μεταρρυθμίσει την αγορά εργασίας. Τότε είχαν μεταβεί ειδικοί της στις σκανδιναβικές χώρες, στη Βρετανία και στην Ολλανδία και είχαν μελετήσει ποια είναι τα κατάλληλα μέτρα για να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα και όλα αυτά αποδίδουν σήμερα, καθώς η ανεργία στη Γερμανία έχει μειωθεί στο μισό και ακριβώς τέτοια αποτελέσματα εύχεται ο ίδιος να υπάρξουν και για την Ελλάδα.
Κάνοντας μια αποτίμηση του έργου της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και επαινώντας τους Έλληνες που κάνουν «πρωτοπόρο έργο» στο πλαίσιό της και καλύπτουν έναν τομέα που μέχρι τώρα δεν υπήρχε σε αυτές τις διαστάσεις, ο εντεταλμένος της Γερμανίδας καγκελαρίου επισημαίνει πως «μιλάει από μόνο του» το γεγονός ότι το 20% των δημάρχων της Ελλάδας βρέθηκε τις προηγούμενες δύο ημέρες στις εργασίες της τέταρτης διοργάνωσής της στη Νυρεμβέργη.
Αποδεικνύεται πως το έργο που συντελέστηκε μέχρι τώρα έχει προκαλέσει ένα μεγάλο ενδιαφέρον, πως αναμένονται περαιτέρω καλά αποτελέσματα και πως αναζητείται ολοένα και περισσότερο η συνεργασία, προσθέτει, ο κ. Φούχτελ. Παρατηρεί δε ότι σε πολλούς τομείς Έλληνες και Γερμανοί ανταλλάσσουν ειδικούς σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναζητούν λύσεις, επεξεργάζονται ταχύτερα αποτελέσματα και είναι φυσικό με τον τρόπο αυτό να υπάρχουν ερεθίσματα για οικονομικές διαδικασίες που μπορούν να συνδεθούν με επενδύσεις και ως εκ τούτου να δώσουν εργασία σε περισσότερους ανθρώπους.
Σύμφωνα με τον κ. Φούχτελ, είναι ανάγκη να υποστηριχτεί η Ελλάδα στις προσπάθειές της για σταθερότητα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την Ευρώπη και είναι επίσης θετικό και για τους Γερμανούς – για παράδειγμα όταν πολλοί Έλληνες γιατροί έρχονται για να εργαστούν στη Γερμανία ή νέοι Έλληνες για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Όπως εξηγεί, όταν νέοι από την Ελλάδα έρχονται στη Γερμανία για να φοιτήσουν, για παράδειγμα, σε μια επαγγελματική σχολή, αυτό έχει θετικό αντίκτυπο στο χώρο της γερμανικής περιφέρειας, διότι με τον τρόπο μπορούν και διατηρούνται εκεί αυτές οι επαγγελματικές σχολές, που είναι πολύ σημαντικές, ενώ και η γερμανική οικονομία συνολικά έχει ανάγκη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.
Από την άλλη πλευρά, κατά την άποψή του, αυτοί οι νέοι άνθρωποι επιστρέφοντας στην Ελλάδα και έχοντας εξαιρετική εκπαίδευση μπορούν, εφαρμόζοντας τις γνώσεις τους, να συμβάλουν στην οικονομική επιτυχία της χώρας, προκαλώντας και άλλες οικονομικές διαδικασίες που θα οδηγήσουν σε παραπέρα μεγάλες βελτιώσεις.
Στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ παραπέμπει τέλος και στην καλύτερη απορρόφηση πόρων από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία Περιφερειακής Ανάπτυξης, στην οποία συνέβαλαν, όπως παρατηρεί, τόσο τα συνέδρια και οι ομάδες εργασίας για τη δραστηριοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε διάφορους τομείς, όσο και η ανταλλαγή θεματικών επισκέψεων δημάρχων και ειδικών από την Ελλάδα και τη Γερμανία, που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, η οποία εισέρχεται πλέον στη φάση εμβάθυνσης και συγκεκριμενοποίησης της συνεργασίας.
Υπενθυμίζεται πως η Ελληνογερμανική Συνέλευση αποτελεί μια ευρεία πρωτοβουλία για τη συνεργασία μεταξύ ελληνικών και γερμανικών περιφερειών, δήμων, ειδημόνων, επιχειρήσεων και εκπροσώπων κοινωνικών φορέων, με κύριο στόχο τη συνεργασία και την ανταλλαγή εμπειριών, καθώς και την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων επαφών μεταξύ των αιρετών των δύο χωρών.