Με αφορμή τη συμπλήρωση 148 ετών από τη γέννηση του Γκότσε Ντέλτσεφ, ο οποίος θεωρείται μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στη Βόρεια Μακεδονία, ο πρώην πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας και πρόεδρος της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM), Ζόραν Ζάεφ, προχώρησε σε μια ανάρτηση στο Facebook, μέσω της οποίας τον χαρακτηρίζει ως έναν «από τους πιο εντυπωσιακούς ήρωες της “μακεδονικής” πολιτείας».
Το χθεσινό ποστ του Ζάεφ αναφέρει:
«Σήμερα, 4 Φεβρουαρίου, ημέρα γέννησης του Γκότσε Ντέλτσεφ, γιορτάζουμε και δοξάζουμε έναν από τους πιο εντυπωσιακούς ήρωες της μακεδονικής πολιτείας.
Ο Ντέλτσεφ, με τον αφοσιωμένο αγώνα του και την επαναστατική δραστηριότητα, ενσωμάτωσε τα ιδανικά της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, τα οποία είναι βαθιά ριζωμένα σήμερα στην εθνική μας παράδοση. Το όραμά του γίνεται σήμερα μια γέφυρα που μας συνδέει με άλλα έθνη, στις κοινές μας προσπάθειες για μια ενωμένη Ευρώπη.
Είμαι πεπεισμένος ότι ο Ντέλτσεφ και οι επαναστάτες εκείνης της περιόδου είναι περήφανοι για το επίτευγμά μας σήμερα, που κάναμε τη χώρα μας μέλος του ΝΑΤΟ και που επιταχύναμε την πρόσκληση για έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Γκότσε Ντέλτσεφ μας συνδέει στο όνομα της κατανόησης και της συνεργασίας μεταξύ των εθνών και προς τιμήν αυτής της ιδέας σήμερα προσκυνούμε στον τάφο του το μεγαλείο του, στην εκκλησία του Αγίου Σπας».
Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική έκδοση της Wikipedia, ο Γκεόργκι Νικόλοφ Ντέλτσεφ (γεννηθείς στο Κιλκίς, στις 4 Φεβρουαρίου 1872, που άφησε την τελευταία του πνοή στις Καρυές Σερρών στις 4 Μαΐου 1903) γνωστός ως Γκότσε Ντέλτσεφ, υπήρξε σημαντικό επαναστατικό πρόσωπο της τουρκοκρατούμενης τότε Μακεδονίας και της Θράκης.
Είναι Βούλγαρος επαναστάτης, που πολέμησε ενάντια στους Τούρκους στη Μακεδονία και τη Θράκη. Ήταν ένας από τους ηγέτες της γνωστής σήμερα ως, Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση (ΕΜΕΟ), μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης που δρούσε στα ευρωπαϊκά εδάφη της Αυτοκρατορίας, στο τέλος του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα.
Η οργάνωση στην οποία υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος, ονομάζονταν αρχικά Βουλγαρική Μακεδονο-Αδριανουπολίτικη Επαναστατική Επιτροπή (ΒΜΑΕΕ) και αργότερα το 1902 μετονομάστηκε σε Μυστική Μακεδονο-Αδριανουπολίτικη Επαναστατική Οργάνωση (ΜΜΑΕΟ).