Η Κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου συγκλίνουν στη θέση ότι δεν πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τα επιτόκια, λόγω του κινδύνου αποσταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος.
Ωστόσο και οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν ότι σημείο-κλειδί τόσο για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, όσο και για ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας, αποτελεί η μείωση των επιτοκίων σε συνάρτηση με την ρύθμιση των προβληματικών και μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής υπέδειξε ότι «αν και θα πρέπει να σημειώσουμε ότι γίνονται σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και την εξομάλυνση της κατάστασης», οι κίνδυνοι παραμένουν και δεν θα πρέπει να γίνουν κινήσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο το τραπεζικό σύστημα.
Ο Πανίκος Δημητριάδης υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια στον Συνεργατισμό, διότι η ψαλίδα μεταξύ καταθετικών και δανειστικών επιτοκίων είναι μόνο 2,7%. Στις Τράπεζες υπάρχει περιθώριο μείωσης, αλλά υφίστανται κίνδυνοι λόγω της χαμηλής ρευστότητας του συστήματος.
Το θέμα των επιτοκίων θα τεθεί στις επικείμενες συναντήσεις με την τρόικα που φθάνει τη Δευτέρα στην Κύπρο για νέα εκτίμησης της πορείας της Κυπριακής οικονομίας.
Την ίδια θέση για τα επιτόκια διατύπωσε και ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης αναφέροντας ότι δεν πρέπει να προκληθούν κίνδυνοι στο τραπεζικό σύστημα.
«Ως κυβέρνηση αναγνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να μειωθούν τα επιτόκια, αλλά πρέπει να συνεργαστούμε όλοι για να βρούμε τρόπους οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα χωρίς να προκαλούν πρόσθετες παρενέργειες», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.
Ένα θετικό στοιχείο που ανακοίνωσαν κατά την έναρξη της συζήτησης του προϋπολογισμού από τη Βουλή ο Πανίκος Δημητριάδης και ο Χάρης Γεωργιάδης είναι η ύπαρξη έντονου ενδιαφέροντος για ξένες επενδύσεις, γεγονός το οποίο χαρακτήρισαν ψήφο εμπιστοσύνης στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα και ένδειξη ότι οι προοπτικές της οικονομίας είναι θετικές.