Μία ημέρα αφότου ξεπεράστηκε, την τελευταία στιγμή, το μεγαλύτερο δημοσιονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν βρεθεί ποτέ οι ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναγνώρισε ότι οι συμπατριώτες του είναι «απηυδισμένοι με την Ουάσινγκτον» και κάλεσε το Κογκρέσο σε συνομιλίες για τον προϋπολογισμό, το μεταναστευτικό και την αγροτική νομοθεσία.
«Ο αμερικανικός λαός είναι εντελώς απηυδισμένος με την Ουάσινγκτον. Θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η δουλειά στην πόλη αυτή», τόνισε ο Ομπάμα.
Λίγες ώρες αφού υπέγραψε και επικύρωσε το νόμο για να ξαναλειτουργήσουν οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες μετά από 16 ημέρες και για να αποφευχθεί μια αθέτηση πληρωμών εκ μέρους των ΗΠΑ, ο πρόεδρος είπε ότι τα γεγονότα των δύο τελευταίων εβδομάδων επέφεραν μια «εντελώς περιττή» ζημιά στην αμερικανική οικονομία καθώς οι αναλυτές πιστεύουν ότι επιβραδύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης. Απλώς και μόνο η απειλή μιας στάσης πληρωμών αύξησε το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ, γεγονός που επιβαρύνει το έλλειμμα.
Όπως είπε ο Ομπάμα, από την αντιπαράθεση Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων και την πολιτική κρίση που προκλήθηκε με αφορμή τον προϋπολογισμό και το ανώτατο όριο του επιτρεπόμενου δανεισμού του κράτους, «κανείς δεν βγήκε κερδισμένος».
«Η πολιτική δυσλειτουργία ενθαρρύνει τους εχθρούς και αποδυναμώνει τους φίλους μας», επεσήμανε στο διάγγελμα που απηύθυνε στον αμερικανικό λαό, από τον Λευκό Οίκο.
«Ίσως να μην υπάρχει τίποτε άλλο που να έβλαψε τόσο την οικονομία μας και την αξιοπιστία μας στον κόσμο όσο η παράσταση που παρακολουθήσαμε τις δύο τελευταίες εβδομάδες», υπογράμμισε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε έκκληση για μια «ισόρροπη προσέγγιση» στις διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν τις
επόμενες εβδομάδες μεταξύ των δύο κομμάτων για την κατάρτιση του προϋπολογισμού και άνοιξε δύο νέα θέματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα: το ένα αφορά τη μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού συστήματος, που όπως είπε θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους και το δεύτερο το νομοσχέδιο για την αγροτική μεταρρύθμιση, το οποίο έχει εγκριθεί από την ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Γερουσία αλλά πρέπει επίσης να ψηφιστεί και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, το σώμα στο οποίο πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι που αντιδρούν στην εφαρμογή του.