Ξεκινά σήμερα η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, όπου αναμένεται να συζητηθούν πολλά και σημαντικά διεθνή ζητήματα, με βασικότερα αυτά της Συρίας και του Ιράν. Σε αυτή τη σπουδαία συνέλευση, το βασικό ερώτημα είναι αν θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Αμερικής και του Ιράν, καθώς θα πρέπει να διαλευκανθεί το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Από τη μεριά της, η Τεχεράνη ανακοίνωσε χθες ότι είναι πρόθυμη να συζητήσει το θέμα του Ιράν, σε μια διαπραγμάτευση στην οποία φαίνεται πως θα συμμετέχουν ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι.

Οι εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου, μολονότι διευκρίνισαν ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ των προέδρων της Αμερικής και του Ιράν, δηλαδή του Μπάρακ Ομπάμα και του Χασάν Ροχανί, ανέφεραν ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των διπλωματών των δυο χωρών. Μάλιστα, ούτε ο ίδιος ο Ροχανί απέρριψε το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Αμερικανό πρόεδρο, ενώ και οι δυο αναμένεται να απευθύνουν ομιλίες από τη βήμα της Συνέλευσης, με τον Αμερικανό πρόεδρο να προηγείται στη σειρά.

Όπως φαίνεται, ένα μεγάλο κομμάτι της ομιλίας που θα δώσει ο Μπάρακ Ομπάμα θα συσχετίζεται με την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία, αλλά και γενικότερα στη Μέση Ανατολή, ενώ μόλις χθες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, δήλωσε ότι μπορεί να επέλθει συμφωνία για τον έλεγχο των χημικών όπλων της Συρίας, παρά την έντονη αντίθεση της Ρωσίας.