Μετά την αποτυχία του προσεταιρισμού της Τυνησίας, η Τουρκία φαίνεται πως είναι σε πολύ καλό στάδιο να πετύχει τα σχέδιά της με την Αλγερία.
Σύμφωνα με το news.gr, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έγινε δεκτός από τον Πρωθυπουργό της Αλγερίας Αμπντελαζίζ Ντζεράντ.
Ο επικεφαλής της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής ο οποίος πραγματοποιεί επίσημες επαφές στην Αλγερία στη συνάντηση συνεχάρη τον Ντζεράντ για την νεοϊδρυθείσα κυβέρνηση.
Ο Τσαβούσογλου επίσης στο πλαίσιο των επαφών του συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Αλγερίας Σάμπρι Μπουκαντούμ. Αναφερόμενος στη συνεργασία ανάμεσα στην Τουρκία και την Αλγερία ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε: «Είναι καιρός να αναπτύξουμε τις διμερείς σχέσεις σε πολλούς τομείς συμπεριλαμβανομένης της οικονομίας».
Ο Τσαβούσογλου ο οποίος έκανε νύξη στη σημασία της συνεργασίας στα περιφερειακά ζητήματα είπε: «Υπάρχουν εξελίξεις που αφορούν και τις δυο χώρες. Αν συνεργαστούμε πιστεύουμε πως μπορούμε να φέρουμε την ειρήνη και την σταθερότητα».
Σε σχετική ανάρτησή του στο twitter ο Τούρκος αξιωματούχος επεσήμανε πως στην συνάντηση που είχε και με τον πρόεδρο αυτή της χώρας συμφωνήθηκε πως ανάμεσα στις δύο θα υπάρξει στενότερη συνεργασία και τόνισε ιδιαίτερα πως συζητήθηκε το θέμα της Λιβύης.
#Cezayir Cumhurbaşkanı Abdelmadjid Tebboune'a Cumhurbaşkanımız Sayın @RTErdogan'ın selamlarını ilettik. Ülkelerimiz arasındaki işbirliğini Stratejik Konsey düzeyine çıkartacağız. Başta Libya krizi olmak üzere, bölgesel konularda ortak çıkarlarımız temelinde işbirliği yapacağız. pic.twitter.com/U2zbJ2d5HC
— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) January 7, 2020
Η Τουρκία, επεσήμανε σε άλλη ανάρτησή του ο Τσαβούσογλου, έχει επενδύσει στην Αλγερία 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια και πως στόχος της Άγκυρας είναι να αυξήσει αυτό το νούμερο.
Başbakan Abdelaziz Djerad’ı yeni görevi nedeniyle tebrik ettim. Cezayir’deki Türk yatırımları 3.5 milyar dolar ile birinci sırada yer alıyor. Bu rakamı daha da artıracağız. Ortak tarihimizden aldığımız güçle kültür, turizm ve arşiv alanlarında işbirliğimizi geliştireceğiz. pic.twitter.com/eYbpXDlbFZ
— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) 7 Ιανουαρίου 2020
Να θυμίσουμε επίσης πως στο Αλγέρι θα βρεθούν από σήμερα δύο τουρκικές φρεγάτες που θα λάβουν μέρος στους εορτασμούς στην μνήμη του Ορούτς Ρέις, αδερφού του περιβόητου πειρατή Χαιρεντίν Μπαρμπαρόσα που αιματοκύλησε τη Μεσόγειο και το Αιγαίο στα τέλη του 15ου και αρχές του 16ου αιώνα.
Αξίζει να αναφερθεί πως οι δύο φρεγάτες ανεφοδιάστηκαν στην Κεντρική Μεσόγειο από αμερικανικό πλοίο ανεφοδιασμού στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ αλλά την ίδια στιγμή δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής πως πρόκειται για επίδειξη σημαίας και ισχύος.
Γίνεται αντιληπτό πως η Άγκυρα προσπαθεί με νύχια και με δόντια να φέρει στον άξονά της την Αλγερία, προσπαθώντας να σχηματίσει μέτωπο κατά της Ελλάδας που με τις έως τώρα διπλωματικές της κινήσεις την έχει σε σημαντικό βαθμό αποκόψει από σημαντικούς «παίκτες» της γεωπολιτικής σκακιέρας.
Η Ελλάδα στο θέμα του τουρκολυβικού μνημονίου έχει στο πλευρό της Ισραήλ, Αίγυπτο, Γαλλία, Ιταλία, Κύπρο και το αμερικανικό βαθύ κράτος που μέσω του State Department έχει απορρίψει την συμφωνία της Άγκυρας με την κυβέρνηση Σαράτζ στην Τρίπολη, ενώ δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής το γεγονός πως η Μόσχα στηρίζει ανοιχτά τον στρατηγό Χαφτάρ.
Η Άγκυρα από την πλευρά της έχει επί της ουσίας στο πλευρό της μόνο το Πακιστάν και τώρα όλα δείχνουν πως θα έχει και την Αλγερία.
Την ίδια στιγμή ο Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας επεσήμανε μεταξύ άλλων πως: «Ο αναθεωρητισμός του Ερντογάν δεν γίνεται δεκτός από την διεθνή κοινότητα».
Ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε πως στη σημερινή του συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει την τουρκική προκλητικότητα, τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, μέσα και από το μνημόνιο που έχει υπογράψει με τη Λιβύη και ότι η Ελλάδα είναι η χώρα της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Χαρακτήρισε, μάλιστα, πλεονέκτημα για τη χώρα μας τόσο την υπογραφή της Συμφωνίας του East Med όσο και ότι η χώρα μας παραμένει ένας αξιόπιστος συνομιλητής, που έχει σταθερότητα στην εξωτερική της πολιτική και είναι υπερασπιστής της διεθνούς νομιμότητας.