Η Βουλγαρία προσεγγίζει ολοένα και περισσότερα το κρίσιμο εκείνο όριο, πέρα από το οποίο η υποδοχή και η φιλοξενία των προσφύγων θα υπερβεί τις δυνατότητες της χώρας» τόνισε ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Τσβετλίν Γιόφτσεφ.
Σε δηλώσεις του ύστερα από κυβερνητική σύσκεψη στην πόλη Έλχοβο, στη νοτιοανατολική Βουλγαρία, με κύριο αντικείμενο το αυξανόμενο προσφυγικό κύμα λόγω των συγκρούσεων στη Συρία, ο κ. Γιόφτσεφ σημείωσε ότι σε δύο εβδομάδες από σήμερα θα τεθεί σε λειτουργία νέο προσφυγικό κέντρο στο Έλχοβο, το οποίο θα έχει αρχική δυνατότητα υποδοχής 150 προσφύγων μέχρι την ανακατανομή τους σε άλλα σημεία.
Σύμφωνα, ωστόσο, με τον ίδιο η υπάρχουσα υποδομή για την προσωρινή εγκατάσταση των Σύρων προσφύγων είναι ήδη πλήρης και χρειάζονται τουλάχιστον 2000 νέες θέσεις προσωρινής διαμονής, οι οποίες και είναι δύσκολο να βρεθούν.
Μόνο την περασμένη μέρα, συνελήφθησαν συνολικά 57 μη νόμιμοι μετανάστες στα σύνορα της Βουλγαρίας με την Τουρκία, όπως αναφέρουν τα βουλγαρικά ΜΜΕ, επικαλούμενα στοιχεία της συνοριακής αστυνομίας. Από την πλευρά του, ο γενικός εισαγγελέας της Βουλγαρίας Σωτήρ Τστάτσροφ ανήγγειλε από το Έλχοβο ότι θα συστήσει στους τοπικούς εισαγγελείς να αντιμετωπίζουν ξεχωριστά και με διαφορετικά κριτήρια την κάθε περίπτωση παράβασης των συνόρων. Επειδή δεν είναι λογικό, όπως είπε, μάνες με μωρά παιδιά να εντάσσονται στην κατηγορία της “παράβασης των κρατικών συνόρων”, ενώ η σχετική νομοθεσία της Βουλγαρίας παραθέτει αρκετές δυνατότητες διαφοροποίησης της αντιμετώπισης των προσφύγων, όπως είπε.
Στο μεταξύ, ο αριθμός των μη νόμιμων μεταναστών, που πέρασαν παράνομα τα σύνορα της Βουλγαρίας τη φετινή χρονιά ανέρχεται σε 4400 άτομα, εκ των οποίων οι Σύροι πρόσφυγες είναι 2500. Το 2012, οι μη νόμιμοι μετανάστες ήταν 637 άτομα, εκ των οποίων οι 250 από τη Συρία, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών της Βουλγαρίας Σβετλοζάρ Φίλιποφ στο τηλεοπτικό κανάλι TV 7.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα σύνορα της Βουλγαρίας με την Τουρκία είναι επαρκώς “θωρακισμένα” από δυνάμεις της βουλγαρικής συνοριακής αστυνομίας, αλλά και από άνδρες του ευρωπαϊκού προγράμματος περιφρούρησης των κοινών συνόρων με την Frontex. Η συνοριακή αστυνομία διαθέτει όλα τα αναγκαία μέσα για τον εντοπισμό και τη σύλληψη σχεδόν του 100 % των παραβατών, υπογράμμισε ο κ. Φίλιποφ.
«Ξέφραγο αμπέλι» χαρακτήρισε, από την πλευρά του, τα νοτιοανατολικά σύνορα της Βουλγαρίας, ο πρόεδρος της βουλγαρικής παράταξης VRMO Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, σύμφωνα με τον οποίο η περιφρούρηση των 274 χιλιομέτρων των συνόρων εξασφαλίζεται «μόλις από καμιά πενηνταριά άνδρες ανά βάρδια», όπως είπε. Ενώ «τα πολύ μικρότερα, αντίστοιχα, σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία περιφρουρούνται από 1800 άτομα» σημείωσε.
Ο κ. Καρακατσάνοφ υπογράμμισε την ανάγκη η Βουλγαρία να ακολουθήσει την πολιτική της Ελλάδας στον κρίσιμο τομέα της ασφάλειας των συνόρων. Επειδή πρόκειται για μια καλή και επιτυχημένη πρακτική, όπως είπε, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί ουσιαστικά το προσφυγικό κύμα από τη Συρία, αλλά και από άλλες χώρες της Ασίας και της Αφρικής. «Οι τουρκικές αρχές διοχετεύουν σκόπιμα (μη νόμιμους μετανάστες) προς τις γειτονικές χώρες της Ευρώπης, ώστε να μειώσουν το φορτίο στην ίδια την Τουρκία» όπως τόνισε ο Βούλγαρος πολιτικός.
Στη διάρκεια της συζήτησης στην πρωινή εκπομπή του δημοφιλούς καναλιού της Σόφιας. ο κ. Καρακατσάνοφ χαρακτήρισε επίσης ως «υποκρισία» τη μέχρι στιγμής στάση των αρμοδίων ευρωπαϊκών θεσμών. Επειδή, όπως είπε, «η Ευρώπη περιορίζεται στις συμβουλές, κάνοντας τα ‘στραβά μάτια’ στις εκκλήσεις της Σόφιας για υποστήριξη, αφού το προσφυγικό κύμα από τη Συρία δεν είναι βουλγαρικό αλλά ευρωπαϊκό πρόβλημα».
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών της Βουλγαρίας Σβετλοζάρ Λάζαροφ δήλωσε ότι τα αρμόδια όργανα της χώρας θα συνεχίσουν να μελετούν τις καλές πρακτικές των χωρών «που έχουν γνώση και εμπειρία στη διαχείριση ενός προβλήματος, το οποίο εμείς αντιμετωπίζουμε για πρώτη φορά» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.