Οι τυνήσιοι δημοσιογράφοι απεργούν σήμερα για να καταγγείλουν τις πιέσεις που δέχονται από το δικαστικό σύστημα και από την κυβέρνηση των ισλαμιστών του Ενάχντα μετά τον πολλαπλασιασμό των διώξεων σε βάρος τους οι οποίες πλήττουν, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, την ελευθερία της έκφρασης και της ενημέρωσης.
Οι εφημερίδες της Τυνησίας αντλούν όλες σήμερα τους πρωτοσέλιδους τίτλους τους από την απεργία: «Οι τυνήσιοι δημοσιογράφοι έχουν απαυδήσει, αλλά δεν σταυρώνουν τα χέρια», γράφει στην πρώτη σελίδα της η «Le Temps», «Μαίνεται η μάχη για την ελευθερία της έκφρασης», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Quotidien».
«Μπορεί κανείς να πνίγει τις ελευθερίες, μπορεί να αποκαθιστά υπούλως την τάξη του τρόμου, αλλά θα ακούσει τη σάλπιγγα της εξέγερσης», τονίζει από την πλευρά της η «La Presse».
Οι ραδιοσταθμοί δεν μετέδωσαν το πρωί παρά μόνον ειδήσεις σχετικές με την απεργία, συμμορφούμενοι προς την έκκληση του Εθνικού Συνδικάτου Τυνήσιων Δημοσιογράφων (SNJT).
«Οι τυνήσιοι δημοσιογράφοι πραγματοποιούν γενική απεργία (…) Η απεργία αυτή αποφασίσθηκε μετά τη σύλληψη του συναδέλφου μας Ζιέντ ελ-Χένι», μετέδιδε την ώρα του δελτίου του το διεθνές δίκτυο του ραδιοσταθμού Radio Tunis (RTCI).
Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων TAP ανακοίνωσε πως λειτουργεί σήμερα με υπηρεσία ασφαλείας και μεταδίδει μόνο τα εξαιρετικά επείγοντα γεγονότα.
Μια συγκέντρωση των δημοσιογράφων πρόκειται εξάλλου να πραγματοποιηθεί στις 16:00 (ώρα Ελλάδας).
Ο ελ-Χένι συνελήφθη την Παρασκευή και αφέθηκε ελεύθερος χθες, Δευτέρα, μετά τη μήνυση ενός εισαγγελέα, τον οποίο ο δημοσιογράφος είχε κατηγορήσει πως πλαστογράφησε αποδείξεις για να εμπλέξει έναν εικονολήπτη σ’ ένα επεισόδιο που σημειώθηκε τον Αύγουστο και κατά το οποίο κάποιος είχε πετάξει ένα αυγό σ’ έναν υπουργό.
Η σύλληψη του δημοσιογράφου, η οποία προστίθεται στις διώξεις εναντίον πολλών μέσων ενημέρωσης, αλλά επίσης καλλιτεχνών και συνδικαλιστών, προκάλεσε την οργή των συνδικάτων των δημοσιογράφων.
Μεγάλο μέρος της κοινωνίας των πολιτών και των δημοσιογράφων κατηγορούν εδώ και μήνες τους ισλαμιστές του Ενάχντα για πιέσεις επί του Τύπου και ότι επιδιώκουν να ελέγξουν την εκδοτική γραμμή των δημόσιων μέσων ενημέρωσης μέσω διορισμών πειθήνιων διοικήσεων. Μια πρώτη απεργία που είχε κηρυχθεί τον Οκτώβριο του 2012 είχε μεγάλη συμμετοχή.