Ο ΟΗΕ κάλεσε σήμερα τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι και τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ να πιέσουν τη Δαμασκό ώστε μια ομάδα του οργανισμού που ερευνά για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να μπορέσει να εισέλθει στη Συρία.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο Κέρι και ο Λαβρόφ βρίσκονται στη Γενεύη για να συζητήσουν τρόπους να εξουδετερωθεί και να καταστραφεί το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας, προκειμένου να μην υπάρξει στρατιωτική επέμβαση στη χώρα.
Όμως οι δύο άνδρες θα πρέπει να εκμεταλλευτούν τη συνάντηση αυτή για να βοηθήσουν μια ομάδα διεθνών επιθεωρητών να εισέλθουν στη Συρία, δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ Ρέμιγκιους Χένσελ.
«Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει ζητήσει επανειλημμένα από τις συριακές αρχές να επιτρέψει στην επιτροπή έρευνας να εργαστεί στη χώρα», αναφέρει ο Χένσελ σε επιστολή του προς τους Κέρι και Λαβρόφ, όμως «αυτές οι εκκλήσεις παραμένουν χωρίς απάντηση», όπως καταγγέλλει ο ίδιος.
«Με την ευκαιρία της συνάντησή σας σήμερα δράττομαι της ευκαιρίας να προτείνω να εξεταστεί το σημαντικό αυτό ζήτημα», πρόσθεσε ο Χένσελ.
Μια επιτροπή με τέσσερα μέλη, υπό τον βραζιλιάνο Πάουλου Πινιέιρου στην οποία θα συμμετέχει και η πρώην εισαγγελέας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, είναι «διαθέσιμη, αν το απαιτήσουν οι συνθήκες», υπογράμμισε ο ίδιος.
Η επιτροπή, που συστάθηκε λίγο μετά την έναρξη του συριακού εμφυλίου τον Μάρτιο του 2011, είχε αναφέρει σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα ότι τόσο οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ όσο και οι εξεγερμένοι διαπράττουν πολλά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου.
Σε μια προσθήκη στην έκθεση αυτή που δημοσιεύθηκε σήμερα, οι επιθεωρητές επεσήμαναν ότι τα νοσοκομεία, το ιατρικό προσωπικό και τα ασθενοφόρα γίνονταν επίτηδες στόχοι. Η ίδια κατήγγειλε ότι «χρησιμοποιείται ως όπλο πολέμου η άρνηση να παρασχεθεί ιατρική βοήθεια».
Χωρίς να έχουν πρόσβαση στη Συρία, οι επιθεωρητές του ΟΗΕ έχουν λάβει μαρτυρίες από περίπου 2.000 ανθρώπους από γειτονικές χώρες μέσω τηλεφώνου ή Skype.