Η δίκη των τεσσάρων υπόπτων για τη δολοφονία του Σλοβάκου ερευνητή δημοσιογράφου Γιάντ Κούτσιακ και της μνηστής του αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο.
Οι δικαστές αποφάνθηκαν σήμερα 19 Δεκεμβρίου πως υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να προχωρήσει η υπόθεση αυτή που είχε προκαλέσει μαζικές διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς.
Ο Γιάν Κούτσιακ και η Μαρτίνα Κουσνίροβα, αμφότεροι 27 ετών, πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν τον Φεβρουάριο 2018 μέσα στο σπίτι τους έξω από την πρωτεύουσα Μπρατισλάβα.
Η δουλειά του… του στοίχισε τη ζωή του
Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο επιχειρηματίας Μαριάν Κότσνερ, ο οποίος αναφερόταν στα ρεπορτάζ του Κούτσιακ για απάτες με συμμετοχή επιχειρηματιών με πολιτικές διασυνδέσεις, είχε παραγγείλει τη δολοφονία του.
«Στις 8 Μαρτίου, η εισαγγελία απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος του Μαριάν Κ. επειδή έδωσε την εντολή για τον φόνο του ερευνητή δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ» τον Φεβρουάριο 2018, είχε δηλώσει ο εισαγγελέας.
«Η δημοσιογραφική δουλειά του θύματος ήταν η αιτία του φόνου. Ο ερευνητής βασίζει την κατηγορία του σε μια αντικειμενική απόδειξη που δεν μπορεί προς το παρόν να αποκαλυφθεί», πρόσθεσε ο εισαγγελέας, όπως μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο δημοσιογράφος ετοιμαζόταν να δημοσιεύσει μια έκθεση για σχέσεις ανάμεσα σε Σλοβάκους πολιτικούς και την ιταλική μαφία, καθώς και για απάτες γύρω από τα ευρωπαϊκά αγροτικά ταμεία.
Ο φόνος του δημοσιογράφου και η έρευνά του, που δημοσιεύθηκε μετά τον θάνατό του, προκάλεσαν διαδηλώσεις σε όλη τη Σλοβακία και την παραίτηση του προηγούμενου πρωθυπουργού, του Ρόμπερτ Φίτσο. Αντικαταστάθηκε στην πρωθυπουργία από τον Πέτερ Πελεγκρίνι.
Στα άρθρα του, ο Γιαν Κούτσιακ είχε ασχοληθεί επίσης με υποθέσεις που αγγίζουν τον Μαριάν Κότσνερ, έναν 55χρονο δισεκατομμυριούχο.
Πέρυσι είχαν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος άλλων τεσσάρων προσώπων που εμπλέκονται στον φόνο, ανάμεσα στα οποία μια πρώην διερμηνέας του Κότσνερ.
Ο Πέτερ Μπάρντι, πρώην αρχισυντάκτης του Γιαν Κούτσιακ, είχε αποκαλύψει το 2017 πως ο Μαριάν Κότσνερ είχε τηλεφωνήσει στον αδικοχαμένο δημοσιογράφο για να τον απειλήσει.
Οι φόνοι του δημοσιογράφου και της μνηστής του είχαν προκαλέσει την οργή της κοινής γνώμης για τη διαφθορά στη Σλοβακία και είχαν οδηγήσει στις μεγαλύτερες διαδηλώσεις μετά την πτώση του κομμουνισμού στη χώρα, τρεις δεκαετίες νωρίτερα.