Τα νοτιοαφρικανικά χρυσωρυχεία, άλλοτε η κυριότερη πλουτοπαραγωγική πηγή της χώρας και ένας πάντοτε σημαντικός τομέας για την οικονομία της, έχουν παραλύσει εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργατών, την επομένη της αποτυχίας των μισθολογικών διαπραγματεύσεων με την εργοδοσία.
«Η απεργία συνεχίζεται, δεν έχουμε προσκληθεί σε νέες διαπραγματεύσεις προκειμένου να συζητήσουμε για τα αιτήματά μας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Λεσίμπα Σεσόκα, εκπρόσωπος του ιστορικού εργατικού σωματείου NUM, το οποίο εκπροσωπεί περίπου 140.000 εργαζομένους του τομέα των χρυσωρυχείων.
Το NUM διεκδικεί αυξήσεις 60%, όταν το επιμελητήριο των ορυχείων, που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις εκπροσωπώντας τα χρυσωρυχεία, προτείνει αυξήσεις 6,5%, που ισοδυναμεί με ύψος αμοιβών μόλις 0,5% πάνω από τα επίπεδα του πληθωρισμού.
Ο Σεσόκα διέψευσε τις πληροφορίες στον Τύπο αναφορικά με το ότι το NUM μείωσε κατά τι το ποσοστό των διεκδικούμενων αυξήσεων. «Το NUM δεν μείωσε κατά 10%, δεν αληθεύει, τα αρχικά αιτήματά μας παραμένουν αμετακίνητα, ωστόσο είμαστε ανοικτοί στις διαπραγματεύσεις», επεσήμανε.
Σύμφωνα με τα νοτιοαφρικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Σεσόκα φαίνεται να έχει δηλώσει πως θα αποδεχόταν «μία πρόταση με διψήφιο ποσοστό», χωρίς όμως να προσδιορίζει το ύψος αυτού του ποσοστού.
«Οι εργάτες είναι αποφασισμένοι διότι αυτήν τη φορά πρόκειται για μία νόμιμη απεργία, αντίθετα με ό,τι συνέβη την περασμένη χρονιά, όταν φοβούνταν ότι θα χάσουν τις δουλειές τους», δήλωσε από την πλευρά του ο Μπουγισέλι Χιμπάνα, περιφερειακός γραμματέας NUM του Κάρλετονβιλ, μίας από τις σημαντικότερες παραγωγικές μονάδες στα δυτικά του Γιοχάνεσμπουργκ.
Το NUM αξιώνει κατώτατους μισθούς, επιδόματα και υπερωρίες 7.000 ραντ (516 ευρώ), έναντι 4.700 ραντ (347 ευρώ) σήμερα, για τους εργάτες στα μεταλλεία οι οποίοι δεν κατεβαίνουν στις στοές και 8.000 ραντ (590 ευρώ), έναντι 5.000 ραντ (369 ευρώ) σήμερα, για τους εργάτες στις στοές.
Η εργοδοσία έχει αντιπροτείνει μισθούς 9.170 ραντ (677 ευρώ), που υποστηρίζει ότι περιλαμβάνει και ιατρική κάλυψη και στέγαση.