Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάθισαν σήμερα για πρώτη φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με στόχο την ειρήνευση στην ανατολική Ουκρανία.
Στη σύνοδο κορυφής του λεγόμενου «σχήματος της Νορμανδίας», που ξεκίνησε σήμερα στο Παρίσι, Πούτιν και Ζελένσκι πραγματοποιούν συνομιλίες μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στη σύνοδο κορυφής του λεγόμενου «σχήματος της Νορμανδίας», που ξεκίνησε σήμερα (9/12) στο Παρίσι, για την επίλυση της σύγκρουσης στην περιοχή του Ντονμπάς, όπου από το 2014 έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι στις μάχες μεταξύ φιλορώσων αυτονομιστών και στρατιωτικών δυνάμεων του Κιέβου.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ οι τέσσερις ηγέτες που συναντώνται υπό το σχήμα αυτό για πρώτη φορά μετά το 2016, έφτασαν στο γαλλικό προεδρικό μέγαρο περίπου στις 16:00 ώρα Ελλάδας και είχαν διμερείς συναντήσεις.
Χωρίς να ανταλλάξουν μεταξύ τους βλέμματα, χωρίς χαμόγελα και χωρίς χειραψία μπροστά στις κάμερες, ο Ρώσος πρόεδρος και ο Ουκρανός ομόλογός του μπήκαν περίπου στις 18:20 ώρα Ελλάδας στην αίθουσα όπου έχει οριστεί η συνάντηση των τεσσάρων ηγετών στο Ελιζέ, έπειτα από συναντήσεις με τον Γάλλο πρόεδρο και την Γερμανίδα καγκελάριο.
Σύμφωνα με το γραφείο του Ουκρανού προέδρου, Ζελένσκι και Πούτιν αναμένεται να έχουν διμερή συνάντηση αργότερα, πριν από τη συνέντευξη Τύπου.
«Το βασικό ζήτημα είναι αν μπορεί να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη, ώστε να προχωρήσουμε προς τον στόχο της αποκατάστασης της κυριαρχίας της Ουκρανίας», δήλωσε γαλλική διπλωματική πηγή.
Η Γαλλία επισημαίνει ότι η σημερινή σύνοδος κορυφής θα βοηθήσει τις δύο πλευρές να προχωρήσουν στη λήψη νέων μέτρων αποκλιμάκωσης και αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, βάσει της συμφωνίας του 2015 στο Μινσκ.
Η Ρωσία και η Ουκρανία προχώρησαν σε ανταλλαγή κρατουμένων τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο η Μόσχα επέστρεψε τρία πολεμικά πλοία της Ουκρανίας τα οποία είχε συλλάβει πέρυσι στα ανοικτά της Κριμαίας.
Το Κίεβο επιθυμεί να πετύχει μια βιώσιμη εκεχειρία στο Ντονμπάς, την ανταλλαγή όλων των κρατουμένων και ένα χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση όλων των ενόπλων δυνάμεων που βρίσκονται παράνομα σε περιοχές που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές, τονίζουν Ουκρανοί αξιωματούχοι.
Λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου, το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι εξέδωσε διαβατήρια για 125.000 κατοίκους της ανταρτοκρατούμενης ανατολικής Ουκρανίας, εμβαθύνοντας τις σχέσεις της Μόσχας με την περιοχή των αυτονομιστών.
Τον Απρίλιο ο Ρώσος πρόεδρος απλοποίησε τη διαδικασία για τους κατοίκους των περιοχών των φιλορώσων αυτονομιστών να κατέχουν ρωσικά διαβατήρια, αναγκάζοντας το Κίεβο να καλέσει τη Δύση να επιβάλει νέες διεθνείς κυρώσεις στην Μόσχα.
Περισσότεροι από 160.000 κάτοικοι της ανταρτοκρατούμενης Ουκρανίας έχουν κάνει αίτηση για ρωσικά διαβατήρια, εκ των οποίων 125.000 τα έχουν λάβει, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εσωτερικών Βλαντίμιρ Κολοκόλτσεφ.