Με τον σφοδρότερο τρόπο καταδίκασε ο Μπαράκ Ομπάμα την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στην Αίγυπτο από την στρατιωτική κυβέρνηση και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος – σε ηχογραφημένο μήνυμα του- τάχθηκε κατά της επιβολής της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και υπέρ του δικαιώματος των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά.

Ανακοίνωσε όμως ότι δεν μπορεί να ανεχθεί τον θάνατο τόσων πολιτών εξαιτίας της υπέρμετρης χρήσης βίας από τις ένοπλες δυνάμεις για αυτό τον λόγο η αμερικανική κυβέρνηση ακύρωσε όλες τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με την Αίγυπτο, που είχαν προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα.

Είπε ακόμα ότι θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση στο Κάιρο και όπου αλλού οι ΗΠΑ διατηρούν πρεσβείες αλλά ξεκαθάρισε ότι η Αμερική δεν εμπλέκεται σε καμία περίπτωση στις ταραχές.

«Δεν παίρνουμε κανενός το μέρος. Μόνο η Αίγυπτος μπορεί να αποφασίσει για την τύχη της. Δεν ανακατευόμαστε στα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα γιαυτό μην κατηγορείτε τις ΗΠΑ για ό,τι συμβαίνει στη χώρα» είπε χαρακτηριστικά .