Καθώς κορυφώνεται η προεκλογική εκστρατεία τα πολιτικά κόμματα πιέζονται να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τις ανάγκες του ολοένα αυξανόμενου πληθυσμού ηλικιωμένων της Αυστραλίας.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σύμφωνα με μελέτες, σε 40 χρόνια το ένα τέταρτο των Αυστραλών θα είναι άνω των 65 ετών και περίπου τρία εκατομμύρια πολίτες θα χρειάζονται ειδική μέριμνα.
Κορυφαίοι φορείς της χώρας όπως το Συμβούλιο Ηλικιωμένων (COTA), το Alzheimer’s Australia κ.α. καλούν τα κόμματα να επιλύσουν μια σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι της χώρας όπως:
-Αύξηση των συντάξεων.
-Πρόσβαση σε περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες για ηλικιωμένους.
-Τερματισμό των διακρίσεων σε βάρος των ηλικιωμένων πολλοί από τους οποίους αισθάνονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Παράλληλα ζητούν να δοθεί μεγαλύτερη μέριμνα στο θέμα της άνοιας που εξελίσσεται σε «μάστιγα» για εκατοντάδες χιλιάδες ηλικιωμένους.
Ήδη η κυβέρνηση Ραντ ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 3.7 δις δολάρια σε προγράμματα για τους ηλικιωμένους και οι εξαγγελίες της αυτές έγιναν θετικά δεκτές από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τόνι ‘Αμποτ.
Στο μεταξύ στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας η κυβέρνηση πιέζει αφόρητα την αντιπολίτευση να προβεί σε κοστολόγηση του προγράμματός της.
Η κυβέρνηση εκτιμά πως προκύπτει μια «μαύρη τρύπα» 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις προεκλογικές παροχές της αντιπολίτευσης και την καλεί να εξηγήσει από πού θα βρει τα λεφτά αυτά.
Ο πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ υποστηρίζει ότι η αντιπολίτευση θα απολύσει χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους θα προβεί σε δραστικές περικοπές στην παιδεία και την υγεία και ίσως αυξήσει το φόρο υπηρεσιών και αγαθών (GST).
O αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τόνι ‘Αμποτ διαψεύδει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς αυτούς και κατηγορεί την κυβέρνηση για «απόπειρα εκφοβισμού των ψηφοφόρων».
Ο πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ υποστηρίζει πως «η αντιπολίτευση δεν έχει πλέον κανένα άλλοθι για την μη κοστολόγηση του προγράμματος της από την στιγμή που δόθηκε στη δημοσιότητα η προεκλογική πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών για την μελλοντική δημοσιονομική και οικονομική κατάσταση της χώρας.
Σύμφωνα με την πρόβλεψη, το έλλειμμα το επόμενο έτος θα φτάσει στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια, το ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί στο 6.25% και ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα περιοριστεί στο 3%.
Προβλέψεις της τράπεζας ΝΑΒ κάνουν λόγο για ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση της οικονομίας και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η Αυστραλία να εισέλθει σε «ήπια ύφεση» κυρίως γιατί επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της Κίνας.
Η αντιπολίτευση αντέδρασε λέγοντας ότι θα μελετήσει προσεκτικά τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών πριν προβεί σε κοστολόγηση του προγράμματος της.
Δεσμεύτηκε πως το πρόγραμμά της θα κοστολογηθεί πριν τις εκλογές και θα ενημερωθούν οι ψηφοφόροι. Απέφυγε όμως να δεσμευτεί πότε θα γίνει πλεονασματικός ο προϋπολογισμός «καθώς τα στοιχεία του Θησαυροφυλακίου αλλάζουν συνεχώς», όπως είπε ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών Τζο Χόκι.