Η Κίνα πραγματοποίησε με επιτυχία την Πέμπτη μια ζωτικής σημασίας δοκιμή προσεδάφισης στη βόρεια επαρχία Χεμπέι ως προετοιμασία για την ιστορική πρώτη μη επανδρωμένη αποστολή της στον Άρη το 2020.
Η άκατος προσεδάφισης δοκιμάσθηκε στο πεδίο δοκιμών Χουαϊλάι, βορειοδυτικά του Πεκίνου, το οποίο ήταν διάσπαρτο από μικρούς βράχους παρόμοιους με αυτούς που έχει η επιφάνεια του γειτονικού πλανήτη, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Διαστήματος της Κίνας Ζανγκ Κετζιάν δήλωσε ενώπιον διπλωμάτων και του Τύπου, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ότι η προετοιμασία της αποστολής για τον Άρη, η οποία ξεκίνησε το 2016, προχωρά κανονικά χωρίς προβλήματα.
Η Κίνα έχει αναπτύξει τον ισχυρό πύραυλο Long March 5, ο οποίος θα μεταφέρει την αρειανή άκατο προσεδάφισης. Το ταξίδι θα διαρκέσει επτά μήνες και η διαδικασία προσεδάφισης -το πιο κρίσιμο στάδιο- επτά λεπτά.
Ο ίδιος πύραυλος θα μεταφέρει στη Σελήνη το σκάφος Chang’e-5 έως το τέλος του 2019 ή στις αρχές του 2020, προκειμένου να συλλέξει και να φέρει πίσω στη Γη τα πρώτα σεληνιακά δείγματα για την Κίνα. Ήδη η σεληνιακή άκατος Cheng’e-4 βρίσκεται από τον Ιανουάριο στη «σκοτεινή» πλευρά του φεγγαριού, μια ιστορική επιτυχία για τη χώρα.
Η Κίνα πραγματοποίησε την πρώτη προσελήνωσή της το 2013, ενώ σχεδιάζει ένα διαστημικό σταθμό έως το 2022. Το 2003 υπήρξε η τρίτη χώρα, μετά την ΕΣΣΔ (Ρωσία) και τις ΗΠΑ, που έστειλε άνθρωπο στο διάστημα με δικό της πύραυλο. Έκτοτε το διαστημικό πρόγραμμα της χώρας γίνεται ολοένα πιο φιλόδοξο.