Πιο ικανοί και ισχυροί στο κουβάλημα συζύγων αποδείχτηκαν για ακόμα μια φορά οι Φινλανδοί, οι οποίοι κατέκτησαν για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά το συγκεκριμένο παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Ο διαγωνισμός που διεξάγεται κάθε χρόνο στο Σονκαγιέρνι πραγματοποιήθηκε φέτος ενώπιον 6.500 θεατών και οι Taisto Miettinen και Kristiina Haapanen διατήρησαν τον τίτλο τους αφού κατάφεραν να τρέξουν τα 253,5 μέτρα της διαδρομής, να περάσουν δύο εμπόδια και να διασχίσουν μια λιμνούλα με νερό σε 1 λεπτό και 73 εκατοστά του δευτερολέπτου.

Το ιδιαίτερο αυτό πρωτάθλημα όπου ο άνδρας τρέχει κουβαλώντας στην πλάτη του τη γυναίκα, έχει τις ρίζες του σε ένα τοπικό θρύλο, αυτόν του «Ρονκάινεν του ληστή», ο οποίος λέγεται ότι ζούσε στα δάση της Φινλανδίας και κατέβαινε στα χωριά για να κλέψει τρόφιμα και γυναίκες.

Φέτος στον αγώνα συμμετείχαν 47 ζευγάρια από δέκα χώρες. Ο 46χρονος νικητής, που συμμετέχει στο διαγωνισμό εδώ και 13 χρόνια, είπε ότι το μυστικό για μια καλή επίδοση είναι να προπονείσαι όλο το χρόνο, αν και ο ίδιος, όπως είπε, ήταν πιο αργός στον αγώνα από ό,τι στις προπονήσεις.

Δεύτεροι ήρθαν οι Εσθονοί Zahkna και Merlin Zahkna με διαφορά τεσσάρψν δευτερολέπτων, ενώ τρίτοι τερμάτισαν οι Matt Witko και Hattie Archer από τη Βρετανία.