Κρίσιμη χαρακτηρίζεται η σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών της Ολλανδίας όσον αφορά στην έγκριση του σύμφωνου συνεργασίας με τους Φιλελεύθερους και το αντι-ισλαμιστικό κόμμα, που αναμένεται ν’ αφαιρέσει το τελευταίο πρόσκομμα για τον σχηματισμό της πρώτης μεταπολεμικής κυβέρνησης μειοψηφίας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι βουλευτές του CDA τόνισαν πως θα λάβουν υπόψη τους τη θετική ψήφο του συνεδρίου του κόμματος το Σάββατο, παρά τις επιφυλάξεις που είχαν εκφρασθεί για την συνεργασία με το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερία (PVV).

Ωστόσο, δύο βουλευτές του κόμματος (Καθλίν Φεριέρ και Αντ Κόπεγιαν) που είχαν καταψηφίσει το σύμφωνο συνεργασίας στο συνέδριο του Σαββάτου, θα πρέπει πλέον να αποφασίσουν εάν θα ακολουθήσουν την κομματική γραμμή, που θα εξασφαλίσει πως η Ολλανδία δεν θα βυθισθεί περισσότερο στην πολιτική αβεβαιότητα.

«Οι βουλευτές του CDA δήλωσαν πως θα ζυγίσουν την ψήφο του συνεδρίου πολύ σοβαρά. Περιμένω πως ακόμη και τα δύο απείθαρχα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας, που ψήφισαν κατά του συμφώνου συνεργασίας, θα υποστηρίξουν τη συμφωνία κατά τη συνεδρίασή τους», τόνισε ο Αντρέ Κρόουβελ, αναπληρωτής καθηγητής πολιτικής στο Παν/μιο VU του Άμστερνταμ.