Μια «Νέα Ιερουσαλήμ» ήθελε να φτιάξει ο βασιλιάς Lalibela της Αιθιοπίας. Κατά τη βασιλεία του, το 12ο αιώνα, ανέθεσε την ανέγερση εκκλησιών μέσα σε… βράχους.
Οι έντεκα εκκλησίες διατηρούνται μέχρι σήμερα στην πόλη που πήρε το όνομά του, στα βόρεια της χώρας.
Το μοναδικό χαρακτηριστικό αυτών των κατασκευών είναι πως ουσιαστικά «σκαλίστηκαν» πάνω σε ένα ενιαίο κομμάτι βράχου. Οι εργάτες άρχιζαν από την οροφή και σκάλιζαν την εκκλησία προς τα κάτω δημιουργώντας το ταβάνι και τους τοίχους. Στη συνέχεια άρχιζαν να διαμορφώνουν το εσωτερικό.
Η ιδιαιτερότητα των εκκλησιών αυτών είναι το ότι ‘χτίστηκαν’ από πάνω προς τα κάτω ενώ όλες οι κατασκευές στον κόσμο αρχίζουν από κάτω προς τα πάνω. Δεν υπάρχει κάτι που να συγκρίνεται μαζί τους, γράφει η «Nigerian Tribune».
Η «Νέα Ιερουσαλήμ» φτιάχτηκε όταν οι μουσουλμανικές κατακτήσεις έκαναν επικίνδυνα τα ταξίδια στους Αγίους Τόπους.
Οι εκκλησίες «χωρίζονται» σε δύο μέρη από τον ποταμό Ιορδάνη της Αιθιοπίας ενώ η 11η βρίσκεται πιο μακριά από τις υπόλοιπες αλλά συνδέεται μαζί τους με τάφρους.
Πολλοί θρύλοι έχουν διασωθεί για την απόφαση του Lalibela να φτιαχτεί αυτή η «πόλη». Μια θεωρία λέει πως υπήρξε θεϊκή παρέμβαση και μία άλλη πως δηλητηριάστηκε από τον αδελφό του και έπεσε για αρκετές ημέρες σε κώμα. Στο διάστημα αυτό του δόθηκαν οι οδηγίες για τις εκκλησίες. Άλλες ιστορίες αναφέρουν πως ο Lalibela ταξίδεψε στην Ιερουσαλήμ και ήθελε να φτιάξει μια ίδια πόλη στη χώρα του κι άλλη πως ήταν οι Ναΐτες Ιππότες από την Ευρώπη που την έφτιαξαν.
Ο θρύλος λέει πως οι εργάτες προχωρούσαν τη δουλειά μέσα στην ημέρα και τη νύχτα αναλάμβαναν οι άγγελοι, προχωρώντας τις κατασκευές με διπλό ρυθμό.
Στην Αιθιοπία όπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού είναι Χριστιανοί, η πόλη Lalibela έχει σχεδόν την ίδια σπουδαιότητα που έχουν και οι Άγιοι Τόποι.
Το 1989 οι εκκλησίες αναδείχθηκαν μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Εκτός από το ότι διατηρούνται μέχρι σήμερα, εξίσου εντυπωσιακό είναι πως στις εκκλησίες αυτές γίνεται κανονική λειτουργία.