Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζέικομπ Λιού εξέφρασε την ελπίδα οι οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο Ιράν να πετύχουν τον στόχο τους «γιατί η εναλλακτική θα ήταν χειρότερη για το Ιράν και για τον κόσμο».
Ο Λιού, μετέχοντας χθες σε συνέδριο στο Άσπεν του Κολοράντο, στις δυτικές ΗΠΑ, του οποίου το υπουργείο έχει επιφορτισθεί με την εφαρμογή των κυρώσεων, δήλωσε ότι «θα ήταν καλύτερα για το Ιράν όπως και για τον κόσμο οι οικονομικές κυρώσεις να λειτουργήσουν γιατί η εναλλακτική θα ήταν χειρότερη για το Ιράν και για τον κόσμο».
«Κανένας αμερικανός πρεσβευτής δεν θα πρέπει να λάβει την απόφαση να προχωρήσει πέρα από τις κυρώσεις χωρίς να έχει εξαντλήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του», πρόσθεσε ο αμερικανός αξιωματούχος συνηγορώντας υπέρ των κυρώσεων έναντι της επιλογής του πολέμου.
Εδώ και χρόνια οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα επιβάλλουν ένα οπλοστάσιο κυρώσεων σε βάρος του Ιράν που κατηγορείται ότι επιδιώκει να εξοπλιστεί με ατομική βόμβα, υπό το πρόσχημα της εκπόνησης ενός προγράμματος για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. Η Τεχεράνη επιμένει στο δικαίωμά της στην πυρηνική ενέργεια για μη στρατιωτική χρήση.
Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών παρουσίασε μια μαύρη εικόνα της ιρανικής οικονομίας όπου «οι κυρώσεις λειτουργούν: το βλέπουμε στο ΑΕΠ, στην αξία της ισοτιμίας του ριάλ, στο ποσοστό ανεργίας, στον πληθωρισμό», εξήγησε μεταξύ άλλων ο Λιού πριν προσθέσει ότι «η εικόνα δεν είναι πολύ ωραία».
Ο Λιού χαρακτήρισε τις κυρώσεις σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας «τις σκληρότερες στα χρονικά» λόγω του κοινού μετώπου της διεθνούς κοινότητας «η οποία δεν παρεξέκλινε, όπως ορισμένοι θα πίστευαν. Ο στόχος δεν είναι να υποφέρει ο ιρανικός λαός. Ο στόχος είναι να κάνουμε την Τεχεράνη να αλλάξει απόφαση».
«Μόλις είχαν εκλογές. Εμείς θα πρέπει να αποτιμήσουμε αν αυτό έχει συνέπειες», πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι «στην δομή εξουσίας του Ιράν οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται στο ανώτατο επίπεδο».