Αιγύπτιοι διαδηλωτές συγκεντρώνονται από το πρωί στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, όπου εκατοντάδες άλλοι πέρασαν τη νύχτα, μερικές ώρες πριν από τη μαζική συγκέντρωση της αντιπολίτευσης που θα ζητήσει την παραίτηση του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.
Κατά την προετοιμασία της συγκέντρωσης αυτής, που πραγματοποιείται σήμερα, με τη συμπλήρωση της πρώτης επετείου από την ανάληψη των καθηκόντων του Μόρσι, οι διαδηλωτές έστησαν σκηνές, πανό με συνθήματα κατά του ισλαμιστή προέδρου στην πλατεία αυτή, σύμβολο της εξέγερσης που ανέτρεψε το καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ το 2011.
Άλλοι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές αναμένεται να κατευθυνθούν στο προεδρικό μέγαρο στην Ηλιούπολη του Καΐρου.
Διαδηλώσεις κατά του Μόρσι και πορείες διαμαρτυρίας οργανώνονται και στις επαρχίες.
Από την άλλη πλευρά οι υποστηρικτές του Μόρσι συνεχίζουν την καθιστική διαμαρτυρία που άρχισαν την Παρασκευή στη συνοικία Νασρ Σίτι του Καΐρου, κοντά σε αυτό της Ηλιούπολης, για να προασπίσουν την “νομιμότητα” του πρώτου εκλεγμένου ισλαμιστή προέδρου.
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, στους οποίους ανήκει ο αιγύπτιος πρόεδρος, κάλεσαν επίσης σε γενική κινητοποίηση για την υποστήριξη του Μοχάμεντ Μόρσι.
Οι κινητοποιήσεις που οργανώνουν τα αντίπαλα στρατόπεδα προκαλούν φόβους για νέα βίαια επεισόδια μετά τις ταραχές στην Αλεξάνδρεια και στις επαρχίες του Δέλτα του Νείλου μεταξύ υποστηρικτών και πολέμιων του Μόρσι που προκάλεσαν από την Τετάρτη τον θάνατο οκτώ ανθρώπων, μεταξύ τους ένας Αμερικανός.
Η αστυνομία και ο στρατός έχουν αναπτυχθεί για την προστασία σημαντικών εγκαταστάσεων της χώρας σε περίπτωση ταραχών. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τα νοσοκομεία είναι σε κατάσταση συναγερμού.
Σύμφωνα με αξιωματικό των υπηρεσιών ασφαλείας, δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί στη διώρυγα του Σουέζ.
Το κίνημα Ταμαρόντ (εξέγερση στα αραβικά) ήταν αυτό που άρχισε πρώτο να καλεί σε διαδηλώσεις και μετά ακολούθησαν οι εκκλήσεις της αντιπολίτευση. Το κίνημα αυτό συγκέντρωσε 22 εκατομμύρια υπογραφές για ένα αίτημα που ζητεί τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών.