Μυστική κυβερνοεπίθεση κατά του Ιράν εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, στις 14 Σεπτεμβρίου, τις οποίες Ουάσινγκτον και Ριάντ αποδίδουν στην Τεχεράνη, όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο δύο Αμερικανούς αξιωματούχους.
Η επιχείρηση διεξήχθη στα τέλη Σεπτεμβρίου και στόχος ήταν να πληγεί η δυνατότητα της Τεχεράνης να διαδίδει «προπαγάνδα».
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η επιχείρηση αντανακλά το πώς η κυβέρνηση Τραμπ αποπειράται να αντιμετωπίσει την κατά την ίδια «ιρανική επιθετικότητα» χωρίς να οδηγήσει σε ευρύτερη σύγκρουση.
Το «χτύπημα» δείχνει πιο περιορισμένο από ό,τι άλλες τέτοιες επιχειρήσεις κατά του Ιράν φέτος, μετά την κατάρριψη αμερικανικού drone τον Ιούνιο και την καταγγελία για επίθεση των Φρουρών της Επανάστασης σε τάνκερ στον Κόλπο τον Μάιο.
ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία απέδωσαν ανοιχτά την επίθεση της 14ηε Σεπτεμβρίου στο Ιράν, το οποίο αρνείται κάθε εμπλοκή. Την ευθύνη ανέλαβαν πάντως οι Χούτι της Υεμένης.
Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο αναφορικά με την κυβερνοεπίθεση.
Η επίπτωση της επίθεσης, εάν υπάρχει, μπορεί να χρειαστεί μήνες για να προσδιοριστεί, ωστόσο οι κυβερνοεπιθέσεις θεωρούνται επιλογή χαμηλών τόνων.
Δεν είναι σαφές εάν υπήρξαν άλλες κυβερνο-επιθέσεις έπειτα από αυτή του Σεπτεμβρίου.
Το Ιράν έχει επίσης χρησιμοποιήσει τέτοιες τακτικές σε βάρος των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Reuters. Τον Οκτώβριο, ομάδα χάκερ που φαίνεται να συνδέεται με την ιρανική κυβέρνηση επιχείρησε να διεισδύσει σε λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που συνδέονται με την καμπάνια επανεκλογής του Τραμπ.
Σε διάστημα 30 ημερών, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, η ομάδα, την οποία η Microsoft ονόμασε «Phosphorous» έκανε πάνω από 2700 απόπειρες να μπει σε λογαριασμούς και τελικά «χτύπησε» 214.