Δύο ύποπτοι για συμμετοχή στο ένοπλο σκέλος της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ, που συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα, παραδέχτηκαν ότι είχαν εκπαιδευτεί στη Βενεζουέλα, το 2008, σύμφωνα με την ισπανική δικαιοσύνη.

Ο Χουάν Κάρλος Μπεσάνσε Ζουγκάστι και ο Χαβιέρ Ατρισταϊν Γκοροσαμπέλ, παραδέχτηκαν κατά τη διάρκεια της ανάκρισής τους από την αστυνομία, ότι εκπαιδεύτηκαν στη Βενεζουέλα, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2008.

Οι δύο συλληφθέντες ήταν μέλη της ομάδας κρούσης «Ιμανόλ», που συγκροτήθηκε το 2005 και λειτουργούσε υπό τις εντολές του στελέχους της ΕΤΑ, Μικέλ Καρέρα Σαρόμπε, ο οποίος είχε το ψευδώνυμο «Άτα» και συνελήφθη στη Γαλλία τον περασμένο Μάιο.

Οι δύο «έλαβαν εντολές από τον Άτα» να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους στη Βενεζουέλα, όπου ήλθαν σε επαφή με «δύο άτομα, τον Αρτούρο Κουμπίγιας Φοντάν και Χοσέ Λορένσο Αγιεσταράν Λεγκορμπούρου», σύμφωνα με έγγραφο της ισπανικής δικαιοσύνης.

Ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας στη Μαδρίτη, Ισαΐας Ροντρίγκες, μιλώντας στη δημόσια ραδιοφωνία της Ισπανίας, διέψευσε κάθε πληροφορία για συνεργασία της κυβέρνησης Τσάβες με την ΕΤΑ, επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση της Βενεζουέλας δεν έχει με κανένα τρόπο επαφή με οποιαδήποτε τρομοκρατική οργάνωση, ιδιαιτέρως με την ΕΤΑ».