«Η Ευρώπη είχε την ευκαιρία της να πάρει τους φυλακισμένους του ISIS αλλά δεν ήθελε να πληρώσει το τίμημα. “Αφήστε τις ΗΠΑ να πληρώσουν” είπαν… οι Κούρδοι απελευθερώνουν κάποιους για να μας εμπλέξουν».

Τα παραπάνω γράφει, μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός πρόεδρος σε μήνυμά του στο Twitter, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα την επιβολή αυστηρών κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας ως απάντηση στη στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε η Άγκυρα εναντίον κουρδικής πολιτοφυλακής στη βόρεια Συρία..

«Έρχονται μεγάλες κυρώσεις στην Τουρκία. Πιστεύει πραγματικά ο κόσμος ότι θα πάμε σε πόλεμο με ένα μέλος του ΝΑΤΟ, την Τουρκία; Οι ατελείωτοι πόλεμοι θα τερματιστούν», τονίζει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ερωτηθείς λίγο μετά στον Λευκό Οίκο, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν επιβεβαίωσε ότι η ομάδα εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου θα συναντηθεί σήμερα για να συζητήσει το θέμα.

«Σαφώς δεν είναι πολύ αργά προκειμένου οι ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «είναι μια περίπλοκη κατάσταση», καθώς η Τουρκία είναι κράτος μέλος του ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται πως οι κουρδικές αρχές ανακοίνωσαν χθες Κυριακή ότι σχεδόν 800 συγγενείς των ξένων τζιχαντιστών του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους δραπέτευσαν από έναν καταυλισμό εκτοπισμένων, κοντά στο πεδίο των μαχών.