H πολεμική επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία με την επονομασία «Πηγή Ειρήνης» συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Όπως έγινε γνωστό μέσα από τις ανακοινώσεις του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, οι επιχειρήσεις συνεχίστηκαν όλο το βράδυ και οι στόχοι που είχαν τεθεί επιτεύχθηκαν.
Η Τουρκία ανακοίνωσε πως είχε και τον πρώτο της νεκρό.
«Ο στρατιωτικός «έπεσε μάρτυρας την [Πέμπτη] 10η Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια μάχης εναντίον των τρομοκρατών της PKK/YPG στη ζώνη της επιχείρησης “Πηγή Ειρήνης”», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
Παράλληλα το τουρκικό υπουργείο επεσήμανε πως το βράδυ που μας πέρασε σκοτώθηκαν από τις τουρκικές δυνάμεις άλλοι 49 «τρομοκράτες» όπως τους χαρακτηρίζει η Άκυρα, γεγονός που σύμφωνα με τον απολογισμό που κάνει η ίδια, ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών Κούρδων μαχητών σε 277.
Όπως αναφέρει το news.gr, αυτή η καταμέτρηση των νεκρών του εχθρού, θυμίζει το περίφημο «body count» των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στον πόλεμο του Βιετνάμ.
Η τακτική του «body count» στον πόλεμο του Βιετνάμ
Στις ΗΠΑ της δεκαετίας του 1960 μιας και ο στόχος δεν ήταν η κατάκτηση του Βόρειου Βιετνάμ αλλά η επιβίωση της κυβέρνησης στο Νότιο Βιετνάμ, η μέτρηση της προόδου στις επιχειρήσεις ήταν πολύ δύσκολη.
Όλη η αμφισβητούμενη περιοχή στο νότιο Βιετνάμ ήταν θεωρητικά «υπό έλεγχο» και έτσι δεν υπήρχε «μονάδα» μέτρησης της επιτυχίας ή όχι.
Αντί αυτού ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποίησε την καταμέτρηση πτωμάτων ώστε να δείξει ότι κερδίζει τον πόλεμο.
Η τότε θεωρία του αμερικανικού στρατού ήταν ότι αναπόφευκτα κάποια στιγμή οι Βιετκόνγκ και ο στρατός του Βόρειου Βιετνάμ κάποια στιγμή θα παραδινόταν λόγω των απωλειών προσωπικού.
Στο πλαίσιο αυτό οι μονάδες του αμερικανικού στρατού ξεκίνησαν να συναγωνίζονται μεταξύ τους σε ένα τραγικό αν μη τι άλλο «κυνήγι κεφαλών». Ειδικά στα αρχικά στάδια του πολέμου του Βιετνάμ όπου στόχος δεν ήταν η κατάκτηση εδάφους, η μέτρηση των πτωμάτων που άφηνε πίσω ο εχθρός ήταν η μονάδα μέτρησης της επιτυχίας ή όχι μιας επιχείρησης
Βέβαια όπως απέδειξε ο Τύπος τα χρόνια που ακολούθησαν η πίεση για επιβεβαιωμένους θανάτους εχθρών οδήγησε σε μαζικές απάτες εκ μέρους των μαχόμενων μονάδων που έφτασαν να αναφέρουν εξωπραγματικά νούμερα.
Μια από αυτές τις εκθέσεις αποκάλυψε ότι το 61% των Αμερικανών διοικητών μονάδων θεώρησε πως οι μετρήσεις πτωμάτων ήταν μεγαλοποιημένες σε τεράστιο βαθμό.
Περιττό να υπενθυμίσουμε την κατάληξη του πολέμου στο Βιετνάμ και ποιος ήταν τελικά ο νικητής.