Ο Τραμπ κατηγορείται από τους Δημοκρατικούς ότι «ενθάρρυνε» τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι να ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του γιου του Τζο Μπάιντεν, του πρώην αντιπροέδρου που σήμερα διεκδικεί με μεγάλες πιθανότητες το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2020.
Την καταγγελία αυτή φέρεται να έκανε τον Αύγουστο ένας μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, μέλος και ο ίδιος των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.
Ο Χάντερ Μπάιντεν, ο δεύτερος γιος του πρώην γερουσιαστή, εργαζόταν από το 2014 (τότε ο πατέρας του ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ) για μια ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου. Η εταιρεία είχε γίνει στόχος έρευνας, επικεφαλής της οποίας ήταν ένας Ουκρανός εισαγγελέας, την απομάκρυνση του οποίου επιθυμούσε η Ουάσινγκτον με το σκεπτικό ότι δεν ήταν αποτελεσματικός στην καταπολέμηση της διαφθοράς.
Ο Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε ότι ήθελε την απόλυση του εισαγγελέα, όχι όμως για να βοηθήσει τον γιο του, επισημαίνοντας ότι το ίδιο πράγμα είχε ζητηθεί από όλη την αμερικανική κυβέρνηση, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από άλλους διεθνείς οργανισμούς.
Την Παρασκευή (20.9.2019), ο Τζο Μπάιντεν απαίτησε να δοθεί στη δημοσιότητα το απομαγνητοφωνημένο κείμενο αυτής της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ Τραμπ και Ζελένσκι, διαβεβαιώνοντας ότι δεν είχε μιλήσει ποτέ με τον γιο του για την επαγγελματική δραστηριότητά του στο εξωτερικό.
«Όταν ο πρόεδρος μιλάει στον ηγέτη μιας ξένης χώρας, πρέπει να μπορεί να μιλάει σε αυτούς τους ανθρώπους και οι άνθρωποι αυτοί δεν θέλουν να ξέρουν ότι τους καταγράφουν», απάντησε ο Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.
«Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο σε έναν πρόεδρο και σε άλλες χώρες. Τούτου λεχθέντος, είχαμε μια πολύ καλή συνομιλία, πολύ ειλικρινή, πολύ έντιμη. Ελπίζω ότι θα μπορέσουν να την δώσουν» στη δημοσιότητα, πρόσθεσε.
Ο Τραμπ επιτέθηκε στον Τζο Μπάιντεν, υποστηρίζοντας ότι είπε ψέματα. «Έκανε το λάθος να πει ότι ποτέ δεν μίλησε με τον γιο του. Πράγματι μίλησε στον γιο του, είπε ψέματα και πάλι. Δεν επιδιώκω να πλήξω τον Μπάιντεν, όμως έκανε κάτι πολύ άτιμο», ισχυρίστηκε.
Ο υπουργός Εξωτερικών και στενός συνεργάτης του Τραμπ, Μάικ Πομπέο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δημοσιοποίησης της συνομιλίας. «Δεν δημοσιεύουμε πολύ συχνά απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες (…) δεν θα ήταν ορθό να το κάνουμε, παρά μόνο σε ακραίες περιπτώσεις», σχολίασε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.