Οι μεξικανικές εισαγγελικές θα διεξαγάγουν έρευνα ενάντια στον τέως υπουργό Δικαιοσύνης και στους ανώτατους πρώην αξιωματούχους για το χειρισμό των ερευνών για την υπόθεση της εξαφάνισης πριν από 5 χρόνια 43 φοιτητών, ανακοίνωσε χθες Κυριακή ένας κυβερνητικός αξιωματούχος.
Το γραφείο του υπουργείου Δικαιοσύνης ανακοίνωσε το Σάββατο ότι εισαγγελείς θα καταστήσουν υπόλογους όσους επέβλεψαν τις έρευνες για την απαγωγή και την κατά τα φαινόμενα σφαγή των φοιτητών, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρασκτορείο Ειδήσεων.
Την νύκτα της 26ης προς 27η Σεπτεμβρίου του 2014 φοιτητές της παιδαγωγικής σχολής της Αγιοτζινάπα, στη βορειοδυτική πολιτεία Γκερέρο, επιβιβάστηκαν σε πέντε λεωφορεία για να πάνε στο Μεξικό να συμμετάσχουν σε διαδήλωση. Στην νοτιοδυτική πόλη Ιγουάλα δέχθηκαν επίθεση από δημοτικούς αστυνομικούς έπειτα από εντολή του δημάρχου της πόλης. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή των γεγονότων, αυτοί οι διεφθαρμένοι αστυνομικοί παρέδωσαν τους φοιτητές στο καρτέλ Guerreros Unidos, τα μέλη του οποίου τους μπέρδεψαν με μέλη ενός αντίπαλου καρτέλ και τους σκότωσαν. Στη συνέχεια έκαψαν τα πτώματά τους και τα πέταξαν σε μια χωματερή.
Η υπόθεση οδήγησε σε μαζικές διαδηλώσεις στο Μεξικό και σε διεθνή καταδίκη της κατάστασης της ασφάλειας στη χώρα, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον τέως πρόεδρο Ενρίκε Πένια Νιέτο και βυθίζοντας την κυβέρνησή του στη μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει. Ο διάδοχος του Νιέτο, ο σημερινός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ είχε επικρίνει την κυβέρνηση για τον χειρισμό της υπόθεσης και την απελευθέρωση υπόπτων εν μέσω των ερευνών.
Χθες Κυριακή, ο υφυπουργός Εσωτερικών Αλεχάνδρο Ενθίνας, ο αρμόδιος της σημερινής κυβέρνησης για την εποπτεία του εκ νέου ανοίγματος της υπόθεσης, δήλωσε σε μια συνέντευξη Τύπου ότι 77 από τους 142 υπόπτους που συνελήφθησαν για την υπόθεση γνωστή ως Αγιοτζινάπα, αφέθηκαν ελεύθεροι.
Ο αρχηγός του καρτέλ ναρκωτικών Χιλδάρδο Λόπες Αστουδίγιο αφέθηκε πρόσφατα ελεύθερος, έπειτα από απόφαση δικαστή που απεφάνθη ότι αξιωματούχοι τον είχαν βασανίσει για να του αποσπάσουν στοιχεία. Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είχε αναφέρει πέρσι ότι υπήρχαν «ισχυρά στοιχεία» για τη διάπραξη βασανιστηρίων ή για την αυθαίρετη κράτηση τουλάχιστον 34 προσώπων που συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας.
Ο Ενθίνας δήλωσε ότι η εισαγγελική έρευνα για τους αξιωματούχους, που ήταν αρμόδιοι για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, θα επικεντρωθεί «συγκεκριμένα» στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Χεσούς Μουρίγιο, τον πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας ποινικών ερευνών Τομάς Θέρον και τον Χοσέ Ααρόν Πέρες Κάγιο.
Ο Μουρίγιο είχε παρουσιάσει επίσημη εκδοχή των γεγονότων, ενώ ο Θέρον ως επικεφαλής της υπηρεσίας, ηγήθηκε των ερευνών. Ο Πέρες ήταν υπεύθυνος του ειδικού γραφείου που είχε συγκροτηθεί για την υπόθεση Αγιοτζινάπα’
Ο Μουρίγιο και ο Θέρον βρέθηκαν στο στόχαστρο της λαϊκής οργής για το χειρισμό του σκανδάλου, το οποίο συνέβαλε στην υπονόμευση της εμπιστοσύνης στην προηγούμενη κυβέρνηση και άνοιξε το δρόμο για τη σαρωτική νίκη του Λόπες Ομπραδόρ στις προεδρικές εκλογές του περασμένου έτους.
Ο Μουρίγιο δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλιο. Ο Θέρον έχει αρνηθεί κάθε παράπτωμα.
(Φωτογραφία αρχείου)