Πακιστανικό δικαστήριο καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη τρεις άνδρες επειδή σκότωσαν γυναίκες οι οποίες διέπραξαν το «έγκλημα» να διασκεδάσουν σε έναν γάμο, όπως έγινε γνωστό από δικαστικές πηγές.
Η τραγωδία σημειώθηκε το 2012 στο Κοχιστάν, μια ορεινή, υπερσυντηρητική επαρχία και συγκλόνισε όλον τον κόσμο. Ένας θρησκευτικός ηγέτης της περιοχής είχε κατηγορηθεί ότι διέταξε τον θάνατο όλων των ανθρώπων, ανδρών και γυναικών, που εμφανίζονταν σε ένα βίντεο να γλεντούν σε έναν γάμο.
Το βίντεο αυτό δείχνει τις γυναίκες να χτυπούν παλαμάκια και, στην επόμενη σκηνή, τους άνδρες να χορεύουν. Μολονότι στο βίντεο δεν είναι όλοι μαζί, φαίνεται ότι γυναίκες και άνδρες βρίσκονταν στο ίδιο δωμάτιο, κατά παράβαση των αυστηρών εθίμων με βάση τα οποία αυτό δεν επιτρέπεται.
Τρεις από τις γυναίκες που εικονίζονται στο βίντεο δολοφονήθηκαν, όπως εξήγησε ο εισαγγελέας της επαρχίας Ατουαλάχ. Οι δράστες ήταν ο αδελφός της μιας και οι πατεράδες των άλλων δύο. «Το δικαστήριο καταδίκασε τους τρεις σε ισόβια και αθώωσε άλλους πέντε κατηγορούμενους», διευκρίνισε.
Ο συνήγορος υπεράσπισης Σαρφαράζ Χαν ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση.
Επειδή «ατιμάζουν» τις οικογένειές τους, πολλές γυναίκες λιθοβολούνται, μαχαιρώνονται, στραγγαλίζονται ή καίγονται ζωντανές. Οι αφορμές μπορεί να είναι η άρνησή τους να παντρευτούν τον άνδρα που επέλεξε η οικογένειά τους ή ότι βοήθησαν ένα «παράνομο» ζευγάρι να το σκάσει.
Ένας κάτοικος της περιοχής, ο Αφζάλ Κοχιστάνι, ήταν εκείνος που έδωσε δημοσιότητα στην υπόθεση και την οδήγησε στα δικαστήρια το 2012, γεγονός εξαιρετικά σπάνιο όταν πρόκειται για εγκλήματα τιμής, τα οποία τις περισσότερες φορές καλύπτονται από ένα πέπλο σιωπής, για τον φόβο αντιποίνων
Το Ανώτατο Δικαστήριο ξεκίνησε έρευνα αλλά, αφού συνάντησε κάποιες άλλες γυναίκες, οι οποίες ισχυρίζονταν ότι είναι εκείνες που εμφανίζονταν στο βίντεο, η ομάδα των ερευνητών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν είχε διαπραχθεί έγκλημα. Ο Κοχιστάνι επέμεινε όμως ότι οι γυναίκες είχαν δολοφονηθεί. Στις αρχές Μαρτίου 2019 δολοφονήθηκε και ο ίδιος με πέντε σφαίρες σε έναν δρόμο της πόλης Αμποταμπάντ, γεγονός που προκάλεσε την οργή οργανώσεων για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.