Ο ισχυρός κυκλώνας Ντόριαν συνεχίζει να σαρώνει τις Μπαχάμες με χιλιάδες σπίτια να έχουν παρασυρθεί από τις καταρρακτώδεις βροχές και τους ανέμους να λυσσομανούν με ταχύτητα τα 300 χλμ. την ώρα, μια πρωτοφανής κατάσταση στην ιστορία αυτού του αρχιπελάγους της Καραϊβικής.
Καταστροφές «χωρίς προηγούμενο» στα νησιά Αμπάκος, γράφει σε μήνυμά του στο Twitter ο Χάμπερτ Μίνις, πρωθυπουργός αυτού του αρχιπελάγους που βρίσκεται ανάμεσα στη Φλόριντα, την Κούβα και την Αϊτή. «Βάσει των πληροφοριών που έρχονται από το Αμπάκο, η καταστροφή δεν έχει προηγούμενο. Η ταχύτητα των ανέμων μειώθηκε στα 265 χλμ. την ώρα αλλά ο Ντόριαν επιμένει να είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη καταιγίδα».
«Είμαστε αντιμέτωποι με έναν κυκλώνα που δεν έχουμε δει στην ιστορία της χώρας μας. Είναι η πιο οδυνηρή ημέρα της ζωής μου», είχε πει νωρίτερα ο πρωθυπουργός με δάκρια στα μάτια.
Υπολογίζεται ότι 13.000 σπίτια έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές ή καταστραφεί από το πέρασμα του Ντόριαν, ανακοίνωσε σήμερα ο Ερυθρός Σταυρός.
«Δεν έχουμε ακόμη πλήρη εικόνα αυτού που συνέβη. Όμως ο κυκλώνας Ντόριαν είχε ένα καταστροφικό πέρασμα», δήλωσε ο Σουν Μπιούλο, επικεφαλής του κέντρου επιχειρήσεων εκτάκτων καταστάσεων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου.
Η Διεθνής Ομοσπονδία, που εδρεύει στη Γενεύη, αποδέσμευσε σήμερα 250.000 ελβετικά φράγκα (σχεδόν 230.000 ευρώ) από το ταμείο της για τις έκτακτες καταστάσεις για να χρηματοδοτήσει τις πρώτες βοήθειες, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σχεδόν 500 οικογένειες θα λάβουν έκτακτη βοήθεια, όπως κουβέρτες και ηλιακούς φορτιστές τηλεφώνων. Οι άνθρωποι αυτοί θα λάβουν και οικονομική βοήθεια για να επισκευάσουν ή να αντικαταστήσουν αυτά που έχασαν.
Στις Μπαχάμες, καμιά επίσημη ένδειξη για τυχόν θύματα δεν είναι γνωστή επί του παρόντος.
Ο Ντόριαν βρίσκεται «επικίνδυνα κοντά» στη Φλόριντα συνεχίζοντας την άστατη πορεία του προς τις ΗΠΑ όπου οι αρχές διέταξαν την προληπτική απομάκρυνση εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων από τις εστίες τους στις παράκτιες περιοχές.
Ο κυκλώνας της κατηγορίας 5, που χαρακτηρίζεται «καταστροφικός» από το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ, έφθασε στη στεριά των νησιών Αμπάκος, στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιωτικού συμπλέγματος, καθώς οι Μπαχάμες αποτελούνται από σχεδόν 700 νησιά.
Σύμφωνα με το NHC, που έχει την έδρα του στο Μαϊάμι, ο Ντόριαν ισοφάρισε το ρεκόρ του 1935 του πιο ισχυρού κυκλώνα του Ατλαντικού όταν έφθασε στη στεριά. Εικόνες που έχουν δημοσιευτεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν μεγάλες καταστροφές.
Διάφορα βίντεο που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της τοπικής εφημερίδας Tribune 242, δείχνουν τεράστια κύματα να χτυπούν τις στέγες των ξύλινων σπιτιών, πλοία που έχουν ανατραπεί να επιπλέουν σε λασπωμένα νερά, ανάμεσα σε κλαδιά δέντρων, μαδέρια και άλλα χαλάσματα.
«Ο κόσμος φέρει ακόμη τα τραύματα από τον κυκλώνα Μάθιου (2016) αλλά αυτό είναι ακόμη χειρότερο», εξήγησε η Γιασμίν Ρίγκμπι που ζει στο Φρίπορτ, στο νησί Γκραντ Μπαχάμα, το οποίο επίσης επλήγη από τον Ντόριαν.
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης και εκκενώσεις περιοχών
Στις αμερικανικές ακτές, έπειτα από ημέρες αβεβαιότητας για την πορεία που θα ακολουθήσει ο κυκλώνας, οι αρχές στις νοτιοανατολικές πολιτείες Φλόριντα, Τζόρτζια, Νότια Καρολίνα έδωσαν τελικά εντολή για την εκκένωση περιοχών όπου κατοικούν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι. Είναι δύσκολο να προβλεφθεί η ένταση με την οποία ο Ντόριαν θα πλήξει τη Φλόριντα, αναφέρουν οι αρχές.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό, 19 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στις περιοχές που μπορεί να πληγούν από τον Ντόριαν. Έως 50.000 άνθρωποι στη Φλόριντα, την Τζόρτζια και τη Νότια Καρολίνα μπορεί να χρειαστούν προσωρινό κατάλυμα έκτακτης ανάγκης, ανάλογα με την επίδραση του κυκλώνα.
Εκατοντάδες εθελοντές υπό τον Ερυθρό Σταυρό, οχήματα ταχείας επέμβασης και περισσότερα από 30 φορτηγά γεμάτα από προμήθειες με είδη πρώτης ανάγκης είναι σε ετοιμότητα για να βοηθήσουν ανθρώπους που ζουν σε περιοχές που αναμένουν την έλευση του Ντόριαν.
Συγκεκριμένα στη Νότια Καρολίνα ο κυβερνήτης έδωσε εντολή για την υποχρεωτική εκκένωση της ακτής της πολιτείας, ένα μέτρο που επηρεάζει σχεδόν 800.000 κατοίκους. Κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει ήδη κηρυχθεί στη Φλόριντα και σε 12 κομητείες της Τζόρτζια. Υποχρεωτική εκκένωση περιοχών διατάχθηκε και στις παραλιακές περιοχές των κομητειών Παλμ Μπιτς και Μάρτιν, στη Φλόριντα, και σε έξι παράκτιες κομητείες της Τζόρτζια.