Η βιοτεχνία ενδυμάτων του Μπανγκλαντές χαιρέτισε τη συμφωνία την οποία υπέγραψαν μεγάλες δυτικές φίρμες του τομέα για την βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας στα εργοστάσια της χώρας, μετά την τραγωδία της κατάρρευσης του Ράνα Πλάζα που προκάλεσε τον θάνατο 1.127 εργατών στις 24 Απριλίου κοντά στην Ντάκα.
Η ιταλική Benetton, η ισπανική Zara, η βρετανική Marks and Spencer και η σουηδική H&M υπέγραψαν πρωτόκολλο που εισάγει τον θεσμό του ανεξάρτητου επικεφαλής επιθεωρητή επιχειρήσεων και συνδικάτων, ο οποίος θα είναι επιφορτισμένος με την εφαρμογή αξιόπιστων και αποτελεσματικών μέτρων ασφαλείας κατά της πυρκαγιάς στις βιοτεχνίες του Μπανγκλαντές.
Προβλέπει επίσης τη διεξαγωγή ειδικευμένων, πλήρων και αυστηρών επιθεωρήσεων της εφαρμογής των κανόνων ασφαλείας στα κτίρια των επιχειρήσεων ετοίμων ενδυμάτων της χώρας.
«Χαιρετίζουμε τη συμφωνία αυτή. Είναι κάτι θετικό για όλους μας», σχολίασε ο Ατικούλ Ισλάμ, πρόεδρος της Ένωσης Εξαγωγέων και Κατασκευαστών Ενδυμάτων του Μπανγκλαντές, που περιλαμβάνει 4.500 εργοστάσια.
«Εάν είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν στην επιδιόρθωση, τον εκσυγχρονισμό κιαι την διασφάλιση των εργοστασίων μας, αυτό είναι καλό για όλους. Δείχνει την μακροπρόθεσμη δέσμευσή τους προς το Μπανγκλαντές και τη συνεργασία μας. Τούς ζητήσαμε να μην μάς εγκαταλείψουν. Ας δουλέψουμε μαζί. Τούς είπαμε ότι θέλουμε να διδαχθούμε από την τραγωδία του Ράνα Πλάζα. Χαιρετίζουμε την θετική τους απόφαση», δήλωσε ο Ατικούλ Ισλάμ.
Η λίστα των δυτικών εταιρειών που υπέγραψαν τη συμφωνία δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα. Εγινε γνωστό ότι σε αυτήν περιλαμβάνονται η αμερικανική PVH (Tommy Hilfiger, Calvin Klein), η γερμανική Tchibo.sq, οι βρετανικές Tesco και Primark, σύμφωνα με τη συνομοσπονδία UNI Global Union.
Ο Ατικούλ Ισλάμ δήλωσε επίσης ότι οι κατασκευαστές του Μπανγκλαντές χαιρετίζουν την απόφαση της αμερικανικής Wallmart να πραγματοποιήσει επιθεωρήσεις στα 279 εργοστάσιά της στον Μπανγκλαντές που κατασκευάζουν προϊόντα για λογιαριασμό της και να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα.
Το Μπανγκλαντές είναι η δεύτερη σε μέγεθος εξαγωγική δύναμη στον κόσμο στον τομέα ειδών ένδυσης, μετά την Κίνα, εξαιτίας του χαμηλού εργατικού κόστους και της άφθονης εργατικής δύναμης. Οι συνθήκες εργασίας και ασφαλείας στη βιομηχανία του έτοιμου ενδύματος στο Μπανγκλαντές αποτελούν εδώ και πολλά χρόνια αντικείμενο καταγγελιών των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.