Για τις 13 Ιουνίου αναβλήθηκε σήμερα από πακιστανικό δικαστήριο η εκδίκαση της έφεσης για την καταδίκη σε εσχάτη προδοσία που κατέθεσε ο γιατρός ο οποίος είχε συνδράμει τους Αμερικανούς στον εντοπισμό και την εξόντωση του επικεφαλής του δικτύου της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Η ακρόαση αναβλήθηκε λόγω «υποχρεώσεων που σχετίζονταν με τις βουλευτικές εκλογές» της 11ης Μαΐου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σαχιμπζάντα Ανίς, δικαστής του εφετείου της επαρχίας Χάιμπερ, που γειτνιάζει με το Αφγανιστάν.

Ο Σακίλ Αφρίντι καταδικάσθηκε πρωτόδικα τον περασμένο χρόνο για αντεθνική δράση και ότι στασίασε και καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 33 ετών. Το δικαστήριο έκρινε πως η έκτιση της ποινής του έπρεπε να ξεκινήσει να μετρά από τις 23 Μαΐου 2011, ημέρα της σύλληψής του.

Μολονότι ο Αφρίντι καταδικάσθηκε με το αιτιολογικό ότι διατηρούσε δεσμούς με τους Ταλιμπάν που δρουν στο Πακιστάν, η οικογένειά του και πολλοί άλλοι κύκλοι εκτιμούν ότι τιμωρήθηκε διότι διεξήγαγε μία ψεύτικη εκστρατεία εμβολιασμού για λογαριασμό της CIA πριν από τη μυστική επιχείρηση των Αμερικανών καταδρομέων που απέβη στην εξόντωση του μπιν Λάντεν στην κατοικία-κρησφύγετό του στο Αμποταμπάντ το 2011.

Ο συνήγορος του Σακίλ, Λατίφ Αφρίντι, δήλωσε πως ανέμενε μία απόφαση του δικαστηρίου στη σημερινή συνεδρίαση, η οποία συμπίπτει με τη δεύτερη επέτειο από την εξόντωση του αρχηγού της Αλ Κάιντα.

Οι αρχές του Πακιστάν κατεδάφισαν εκ βάθρων την κατοικία του μπιν Λάντεν πριν ένα χρόνο και κατέσχεσαν το οικόπεδο, καθώς δεν παρουσιάσθηκε κάποιος για να διεκδικήσει την ιδιοκτησία του. Η τοπική εφημερίδα Ντέιλι Νιουζ αναφέρει σε δημοσίευμά της πως ο μπιν Λάντεν είχε δωροδοκήσει την τοπική πολεοδομία ώστε να επιτραπεί η οικοδόμηση του οικοπέδου.