Για 10 ολόκληρα χρόνια δεκάδες εκατομμύρια δολάρια παραδίδονταν από την CIA σε βαλίτσες, σακίδια και πλαστικές σακούλες στο γραφείο του προέδρου του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, το οποίο επικαλείται πληροφορίες νυν και πρώην συμβούλων του αφγανού ηγέτη.
Τα μυστικά αυτά κονδύλια προορίζονταν για την εδραίωση της επιρροής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, αλλά αντ΄αυτού, τροφοδότησαν τη διαφθορά και ενίσχυσαν τους πολέμαρχους, υπονομεύοντας τη στρατηγική απεμπλοκής της Ουάσινγκτον από το Αφγανιστάν, αναφέρεται στο δημοσίευμα. «Η μεγαλύτερη πηγή διαφθοράς στο Αφγανιστάν ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε μία από τις πηγές που επικαλείται η εφημερίδα.
Η CIA αρνήθηκε την πληροφορία, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε μέχρι στιγμής να σχολιάσει το δημοσίευμα και η εφημερίδα δεν δημοσίευσε επίσης σχόλιο του γραφείου του Χαμίντ Καρζάι.
«Το αποκαλούσαμε “χρήμα-φάντασμα”. Έφθανε μυστικά και έφευγε μυστικά», δήλωσε ο Χαλίλ Ρομάν που ήταν επικεφαλής του γραφείου του Καρζάι από το 2002 μέχρι το 2005.
Για περισσότερο από μία δεκαετία τα χρήματα έφθαναν κάθε μήνα ή περίπου στο γραφείο του προέδρου του Αφγανιστάν και αυτό αποτελούσε μία διαδικασία ρουτίνας από την έναρξη του πολέμου στο Αφγανιστάν, αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Τα κονδύλια αυτά δεν υπόκειντο στους ελέγχους και τους περιορισμούς που προβλέπονται για την επίσημη αμερικανική οικονομική βοήθεια στη χώρα ή για τα επίσημα προγράμματα βοήθειας της CIA, όπως είναι η χρηματοδότηση των αφγανικών υπηρεσιών Πληροφοριών και δεν φαίνεται να παραβιάζουν την αμερικανική νομοθεσία, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Σύμφωνα με αμερικανούς και αφγανούς αξιωματούχους, κύριος στόχος των πληρωμών αυτών ήταν η διατήρηση της πρόσβασης προς τον Καρζάι και τον στενό του κύκλο και η εξασφάλιση της επιρροής της CIA στο προεδρικό μέγαρο, κύριο φορέα εξουσίας στο αφγανικό υπερσυγκεντρωτικό σύστημα διακυβέρνησης.
Τα μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών κατέληξε σε πολέμαρχους και πολιτικούς, πολλοί από τους οποίους έχουν σχέση με το εμπόριο ναρκωτικών και σε ορισμένες περιπτώσεις με τους ταλιμπάν, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με αμερικανούς και αφγανούς αξιωματούχους, η CIA υποστήριξε τα ίδια δίκτυα εξουσίας που η επίσημη πολιτική των ΗΠΑ προσπάθησε να διαλύσει αφήνοντας την κυβέρνηση σε εναγκαλισμό με το οργανωμένο έγκλημα.
Το 2010 ο Καρζάι δήλωσε ότι το γραφείο του έλαβε χρήματα από το Ιράν σε σακούλες, αλλά αυτό έγινε με διαφανή τρόπο και η χρηματική βοήθεια είχε ως προορισμό την κάλυψη των αναγκών του προεδρικού μεγάρου.
Στο μεγαλύτερο διάστημα της 11ετούς εξουσίας του Καρζάι λίγα έγιναν για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην αφγανική αστυνομία και τον στρατό. Οι δύο ισχυρότεροι θεσμοί της χώρας λαμβάνουν δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως υπό μορφήν βοήθειας, αλλά δεν κατορθώνουν να επανδρώσουν και να διατηρήσουν σώματα που πλήττονται από μεγάλα ποσοστά λιποταξίας.